maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Parempaa hoitoa vai holtitonta kustannusten lisäystä?

Hoitotakuu on ollut käytössä terveydenhuollossa maaliskuusta 2005. Säännöshän säätelee kuntalaisen oikeutta päästä hoidon tarpeen arviointiin ja tarvittaessa hoitoon määräajassa. Suhtaudun yleensä aika kriittisesti sellaiseen ajatuskulkuun, että palveluiden saatavuus olisi parhaiten turvattu uusia lakeja säätämällä ja tarkkoja ukaaseja kunnille määräämällä. Hoitotakuun toimivuudesta ei vielä näillä kokemuksilla voi vetää lopullisia johtopäätöksiä, mutta jotakin on jo näkyvissä.

Terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Osin se on johtunut hoitojonojen purkamisesta, mutta taustalla on myös yleistä kustannuskehitystä. Näitä ei ole helppo täysin erottaa toisistaan. Jonojen purkamisen osalta kustannuspiikin pitäisi olla kertaluonteinen. Aika näyttää.

Olen valmis myöntämään, että hoitotakuu on tuonut asiakkaan asemaan paljon hyvää. Monissa terveyskeskuksissa palvelu on parantunut huomattavasti. Asiakas saa nyt asiansa hoidettua paljon nopeammin ja joustavammin. Avun saa usein terveydenhoitajalta tai sairaanhoitajalta, jos vaiva ei vaadi lääkärin luona käyntiä. Monet terveyskeskukset ovat yhteistyössä perustaneet neuvontakeskuksia, jotka palvelevat puhelimitse ympäri vuorokauden. Tämä on puolestaan vähentänyt tarvetta käyttää päivystyspalveluja.

Hoitoon pääsystä on laadittu valtakunnallisia kriteerejä. Tämä on lisännyt tasa-arvoa maan eri osissa asuvien kesken. Ja ennen kaikkea hoitojonot ovat lyhentyneet. Vieläkään ei kaikilta osin olla lain vaatimusten mukaisessa tilanteessa, mutta käytännössä joka puolella tilanne on parantunut huomattavasti entiseen verrattuna.

Varmaan parantamisen varaa on vielä paljon. Mutta kokonaisuutena ensi vaikutelmat ovat, että laki on puuttunut oikeisiin asioihin, lisännyt kansalaisten tasa-arvoa ja pistänyt palvelujen järjestämiseen uutta vauhtia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vielä kun tulisi jokin takuu hammashoitoon pääsyssäkin, niin hyvä olisi. Olen nimittäin viime lokakuussa ensimmäisen kerran yrittänyt aikaa terveyskeskushammaslääkärille. Silloin pistettiin nimi jonoon. Helmikuussa kyselin, onko jono liikkunut mihinkään. Ei kuulemma ollut. Eilen sitten soitin taas, kun suussa alkoi tuntua vaivaa. Lopulta sain asian kuntoon siten, että varasin yksityiselle ajan ja kunnasta luvattiin korvata tk- ja yksityisen hammaslääkärin taksan erotus.

Hyvä niin, mutta... Koska minulla ei ole lapsia ja olen suhteellisen terve, käytän todella vähän kunnallisia palveluita. Sen takia minulla mielestäni on oikeus päästä kunnalliseen hammashoitoon kerran vuodessa, kuten olen oppinut hampaani tarkastuttamaan.

Mikä mättää, ettei hammaslääkäreitä saada meille? Onhan heille jo luvattu lähes maat ja mannut palkanlisää.

Anonyymi kirjoitti...

Näin juuri asia on! Jotain on pakko pian tapahtua tai homma räjähtää käsiin! Hammashoito Teuvalla ei kunnallisella puolella onnistu! Tilanne on kiusallinen sekä hoitohenkilökunnalle, että asiakkaille! Eilen viimeksi pantiin nimi vihkoon ja kerrottiin, että jos nopeasti pääsee, niin marraskuulla! Onko tosiaan niin, ettei asialle voida mitään vaikka kaikki pantaisiin likoon?

Anonyymi kirjoitti...

Näin tosiaan on ! Tilanne on uusi teuvalaisille,jotka ovat tottuneet saamaan tavanomaista helpommin kunnallisia terveydenhuollon palveluita.
Se,että maat ja mannut eivät kelpaa nuorille hammaslääkäreille, on ajan henki, ei teuvalaisten vika.Sama pätee lääkäreiden suhteen.
Pulatilanteessa useimmat kunnat ovat valmiita tarjoamaan vastaavansuuruisia palkanlisiä.
Alkuvuodesta 2006 tehdyssä kartoituksessa koko maassa 20 % terveyskeskuksista ei pystynyt selviytymään hoitotakuun kriteereistä ja Etelä-Pohjanmaalla luku oli 27 %. E-P:n hammaslääkärivajaus oli 15 kpl.
Vajauksen täällä arvioitiin olevan pahentumassa ja yli puolet terveyskeskuksista arvioi,että henkilöstöpula vaikeuttaa hoitotakuun toteutumista.
Ongelma perustuu muuutamaan valtakunnan tason virhelaskelmaan.
Joskus muistaakseni 90-luvulla luultiin,että suuret ikäluokat menevät hautaan hyväkuntoiset hampaat suussaan.Hammaslääkärikoulutus lakkautettiin Turussa ja vasta pari vuotta sitten on käynnistetty uudelleen.
V. 2002 säädettiin lailla, että kaikenikäiset ovat oikeutettuja kunnalliseen hammashoitoon.
V. 2005 sitten tuli hoitotakuulaki, eikä ilmeisesti tarkkaan selvitetty riittääkö henkilösto lain toteuttamiseen.
Suuremmat kaupungit pärjäävät virkoja lisäämällä ja yksityispalveluita ostamalla, mutta täällä Suupohjan suunnalla myöskään yksityispalveluita ei riittävästi tällä hetkellä ole saatavana. Ehkä vain harvat kuntalaiset ovat valmiita lähtemään kauemmas hammaslääkärille?
Ensimmäisen anonyymin osalta homma siis hoitui lain kirjainten mukaan, vaikkakin odotusaika saattoikin tuntua kohtuuttomalta.
Ei kannata vielä kuitenkaan heittää kirvestä kaivoon.Teuvan hammashoitolalla on ollut käsittääkseni hyvä maine työpaikkana Oululaisten opiskelijoiden keskuudessa ja kokeilematta on myös rekrytointifirmojen palvelut. Seutukunnallisen yhteistyön suhteen myös on tehty tunnusteluja.Olisiko nyt Kauhajoella näytön paikka ?? .

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se on

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä parantamisen varaa on kuten kj. totesi ja on hyvä ettei kirves ole vielä kaivoskaa. Torellinen ongelman yrin ei vaan tule esihi. Jos 60-ihmistä jonottaa niin kaua on kyllä kyse tahallisesta "saamattomuuresta". Mitähän tarkoittaa Salomäen lause "ehkä vain harvat kuntalaiset ovat lähtemässä..", sitäkö ettei ole yritettykään etsiä hoitoa muualta? Varmasti lähialueelta löytyy yksityystohtoria joutuusasti, olen sen kokenu.
Eikös sen "tuleville" lääkäriilleki luvatun ylirahan vois kuluttaa yksityysostoohi jos sitä rahaa kerran on? Kumpikahan tulee halavemmaksi, hoitaa jonot vai maksaa ylirahaa? Ja onko siinä rahanmenos nyt kovin suurta erua teherähänkö se poraamine tarvittaes Teuvalla vai Kauhajoella tai muualla lähialueella.
Hammaslääkärien haunki olis saanu käynnistää palio aikaasemmin eikä sitte ku ollahan lähäröös "lomille".
Muistutetaha ny kuitenki vielä, että tämä useen toistuva "hoitotakuu" sana liittyy kansanterveyslakihi.
Se ainaki tuloo kallihiksi jos joku hermostuu niin, että vie asiaansa etehepäin?
Tarttis jo lopettaa tuo kansallinen "hoitotakuu ei toteuru" jaarittelu ja teherä sille jotaki.
Minä en kyllä jonottaasi yliaikaa mutta se on erelleenki jonottajien oma asiansa mitä hampahillensa tekevät.