perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Parran puolesta

Luonto-Parran kehittämistä pohtinut työryhmä jätti esityksensä syksyn korvalla. Laitamme sen vähäksi aikaa näkyville internet-sivuillemme www.teuva.fi. Ilmestynee sinne lähipäivinä.

Työryhmä teki hyvää työtä. Sen työskentelyyn osallistui suuri joukko ihmisiä eri järjestöistä ja toimijatahoista. Työssä oli innostunut ote. Tulokset ovat hyviä. Ryhmä pystyi näkemään aiempien pettymysten yli tulevaisuuteen ja luomaan hahmotelman Parran alueen hyvästä tulevaisuudesta. Silti ryhmä ei sortunut haaveiluun, vaan esitykset ovat realistia, tosiasiat tunnistaen tehtyjä.

Alueen kehittämisessä työryhmä näki neljä tukijalkaa:

1. Kokonaisvaltaisen maankäytön suunnitelman ja Master Planin laatiminen alueelle.

2. Alueen kehittäminen liikuntapuistona, jossa voidaan järjestää myös "kovemman luokan kisoja".

3. Alueen kehittäminen matkailukohteena.

4. Parra-henki: positiivisen kehittämisen ilmapiirin luominen Luonto-Parran alueelle ja selkeän Parra-imagon kehittäminen.

Parran alue on luonnonkaunista ja maastoltaan vaihtelevaa. Sieltä löytyy myös suojeltuja luontokohteita, kuten kivipelto ja muinaisvuorten louhikkoja. Se on luonto-oloiltaan upea ulkoilu- ja vapaa-ajanalue, jolla on myös matkailullisia mahdollisuuksia. Kiistämättä alue on yksi Teuvan vahvuuksista, jonka kehittämistä pitää miettiä pitkällä tähtäimellä.

Tällä hetkellä Luonto-Parran alue on ränsistynyt, epäsiisti ja pusikoitunut. Alueiden kunnossapidosta ei ole huolehdittu, ja yleisilme ei ole kovin viihtyisä. Muun muassa hyvät luontoreitit ovat jääneet vaille asianmukaista hoitoa. Alueen rakennukset ovat kuitenkin perusrakenteiltaan aika hyväkuntoisia. Joten pelkällä alueen siistimisellä voidaan jo saavuttaa paljon.

Minusta on tärkeää, että Parra-työryhmän nostattamaa innostusta alueen kehittämiseen ei lannisteta. Pikemminkin nyt olisi aika takoa, kun rauta on kuuma. Työryhmän työskentelyn päätyttyä kokosimme Parran ja Sotkan alueen toimijoita yhteisiin palavereihin, joissa mietittiiin, miten alueet ja niiden toimijat voisivat tehdä yhteistyötä. Ideoita pulppusi noissa keskusteluissa. Hyvin yleisesti hyväksyttiin ajatus, että molemmille alueille laadittaisiin yhteistyössä ns. Master Plan. Kyseessä on juuri työryhmänkin ehdottama suunnitelma, jossa asiantuntijan johdolla mietittäisiin tulevaisuuden näkökulmasta aluille sijoitettavat toiminnot, niiden sijainti, toimijoiden yhteistyö ja markkinointi. Suupohjan kehittämisyhdistykseltä olisi mahdollisuuksia saada rahoitusta tällaiseen hankkeeseen, joten kuntakaan ei tässä hankkeessa paljoa köyhtyisi.

Teuvan Rivakan vuokrasopimus Luonto-Parran käytöstä päättyy vuoden lopussa. Jos mitään ei tehdä, Parran alue jää kokonaisuudessaan kunnan ylläpidettäväksi ja veronmaksajien maksettavaksi. Se vaihtoehto ei minusta kuulosta kovin hyvältä. Toisaalta, kun Parran kehittämissuunnitelmat eivät vielä läheskään kaikilta osin ole valmiit, emme tiedä tarkoin, millaista toimijaa meidän olisi järkevää Parraan etsiä. Niinpä näkisin perusteltuna tässä vaiheessa, että Parrassa jatkaisi jonkin aikaa Rivakka tai jokin toinen asiaan innostuva paikallinen järjestö. Kehittämistyötä voitaisiin tehdä yhdessä sen ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Näin Parra olisi kaikkien yhteinen asia.

Otan Parran tulevaisuuden esiin kunnanhallituksessa 20.11. Päättäjien ratkaistavia asioita ovat kehittämissuunnitelman hyväksyminen, yhteinen suunnitteluhanke Sotkan alueen kanssa, vastuuhenkilön nimeäminen kunnasta alueen kehittämiseen sekä alueen päätoimijoiden etsiminen paikallisten järjestöjen ja yritysten joukosta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin sekä teuvalaisena että Sotkan alueella toimijana olen ehdottomasti yhteistyön kannalla. Ensimmäisessä palaverissa tuli esiin esim. ampumalajien harrastajien toive saada Parraan omia harrastuspaikkojaan. Nimittäin Kauhajoen ampujissa on teuvalaisjäseniä, jotka voisivat perustaa Teuvalle joillekin määrätyille lajeille radan. Ampujat sanoivat, että matka Kauhajoelta Teuvalle tai päinvastoin ei ole ongelma.

Jo aiemmin olemme Kauhajoen moottorikerhona olleet yhteydessä talvi-Parran ihmisiin ja silloin vastaanotto oli erittäin myönteinen. Jostain syystä yhteispalaverissa mieli oli muuttunut. Puhe oli esim. trialkisan järjestämisestä laskettelurinteen keskellä olevassa kalloisessa metsikössä. Pitääkö paikkansa, että se on samankaltaista kuin luonnonsuojelualue, vaikkei se karttaan ole merkittykään samalla värillä kuin suojelualue? Tällainen huomautus tuli esille yhteispalaverissa, ei aiemmin.

Luonto-Parrassa ei tällä hetkellä tapahdu mitään. Mahdollisuuksia siellä olisi monenlaiseen toimintaan. Yhteispalaverissa esitettiin mm. frisbeegolfrataa, joka on helppo tehdä eikä vaadi luontoa vahingoittavia rakennelmia.

Kun luonto-Parraan saadaan toimintaa, se elävöittää myös mökkiläisten sekä TALVI-PARRAN eloa ja oloa. Molemmat hyötyvät toisistaan. Jos luonto-Parra jätetään vesakoitumaan, uppoavat kunnan sinne investoimat rahat niin syvälle, ettei niistä ole enää koskaan mitään hyötyä. Kun siihen panostetaan vielä vähän (kuten sanoit, rahallista rahaa ei välttämättä tarvita paljoa), saadaan alue uuteen kukoistukseen.

Karavaanareille paikka on mitä parhain. Muistan isot karonkkatreffit Parran alkuaikoina; 300 vaunua kivikloperoalueella. Kun kausipaikat sitten saatiin ja alue viheriöi, ihmiset olivat ihastuksissaan. Ymmärrän kyllä, että vaunuilija on viime aikoina lähtenyt suutuspäissään pois, jos mökin seinässä oleva puhelinnumero ei ole edes vastannut.

Työtä luonto-Parran nostaminen uudelleen vaatii, sen myönnän. Ja "riittävän hulluja" ihmisiä ja ideoita, kuten Raymond ajatuksineen oli. Sekä asenteiden viilaamista. Meillä Teuvalla ei ole muuta paikkaa, johon ihmisiä voisi houkutella pitemmäksikin aikaa kuin Parra, joten kaikki ponnistukset sen eteen ovat tärkeitä.

Rahaakin alue toisi Teuvalle. Esim. karavaanarit kuluttavat tilastojen mukaan 120 euroa päivässä, kun liikkuvat. Omasta kokemuksesta tiedän, että vaunuillessa kuluu aina rahaa, vaikka paikkakunnalla pysähtyisi vain hetkiseksi. Teuvalaiset yritykset varmasti hyötyisivät luonto-Parrassa käyvistä matkailijoista.

Kauhajoen moottorikerhon teuvalainen sihteeri

Anonyymi kirjoitti...

Vielä jatkoa edelliseen: eri puolilla Sotkan aluetta toimii nyt ainakin Kunto-Sotka ry (laskettelurinne), nuorisoseura (kesäteatteri), Kauhajoen kaupunki (ulkoilureitit), Kauhajoen Karhu (ampumahiihtostadion), urheiluautoilijat (jm- ja kartingrata), moottorikerho (speedwayrata), metsästysseura (Erähovi) ja ampujat (ampumarata). Kaikki nämä sulassa sovussa, pääosa omistamillaan alueilla.

Miksi siis Parraan ei mahtuisi lisää toimintaa, kun maanomistajia on vain kolme ja vapaata tilaa ainakin kesä-Parran puolella pilvin pimein.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että Parran kehittäminen kiinnostaa. Hyvään alkuun lähteneen toiminnan hiipumista on ollut ikävä seurata. Parran perusrakenteet ja monipuolinen ympäristö tarjoavat hyvät mahdollisuudet kehittää aluetta kiinnostavaksi ulkoilu- ja matkailukohteeksi. Hyvät ideat, innostuneet osallistujat ja avoin yhteistyö helpottavat onnistuneen tuloksen saavuttamista. Lievä hulluus ei ole pahitteeksi tulevaisuuden mahdollisuuksia mietittäessä. Kehittämisessä on tärkeää säilyttää alueen omaleimaisuus ja vahvuudet. Parran ympäristöön sopivat monet luontoon tukeutuvat harrastukset. Toisaalta alueeseen liitetyt positiiviset mielikuvat on helppo rikkoa tuomalla alueelle sinne huonosti sopivia toimintoja. Sotka tai Kakkori voivat tarjota parhaat toimintaedellytykset esimerkiksi melua tuottaville toiminnoille. Toivotaan Parralle valoisaa tulevaisuutta.