keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Hoivapalveluja

Veikkaanpa, että syyskauden kuumin poliittinen keskustelu Teuvalla käydään vanhustenhuollosta. Henriikkakoti ja terveyskeskuksen vuodeosasto ovat pitkään toimineet ylikuormittuneina, ja tähän tilanteeseen haetaan ratkaisuja. Sosiaali- ja terveystoimessa on valmisteltu esitys 18 - 20 -paikkaisen dementiakodin rakentamisesta. Samassa yhteydessä ehdotetaan rakennettavaksi avopalvelukeskus, johon sijoittuisi neuvola, kotihoito, päivähoidon toimisto sekä kokous- ja ryhmätiloja. Kunnanhallitus puolestaan on tehnyt päätöksen, jonka mukaan 10 vanhusten hoivapaikkaa tulisi kilpailuttaa yksityisten palveluntuottajien kesken.

Näyttää vahvasti siltä, että tarvitsemme uudentyyppisiä hoitopaikkoja palvelukotiemme ja Henriikkakodin väliin. Kun nykyisissä palvelukodeissa ei ole mahdollisuutta yöhoitoon, paine laitospaikoille on liian vahva.

Oma dementiakoti ja yksityisten palvelujen kilpailuttaminen eivät välttämättä ole toisiaan pois sulkevia ratkaisuja. En kuitenkaan toteuttaisi niitä samanaikaisesti. Suuri määrä uusia hoitopaikkoja yhdellä kertaa lisää kustannuksia hallitsemattomalla tavalla.

Näen, että ratkaisu on enemmän käytännöllinen kuin ideologinen. Molemmissa tapauksissa kunta on palvelujen järjestäjä ja niiden laadun valvoja. Kokonaistaloudellisuus siis ratkaiskoon.

Ei kommentteja: