torstaina, marraskuuta 06, 2008

Metsä-Botnia

Metsä-Botnia ilmoitti eilen suunnitelmistaan Kaskisten tehtaan toiminnan keskeyttämisestä tai vaihtoehtoisesti lopettamisesta. Suunnitelmat koskevat yhdessä huoltotoimintojen kanssa yhteensä n. 300 työntekijää. Näistä teuvalaisia on noin 60 - 70. Lisäksi vähän aiemmin ilmoitetut sahatoimintojen järjestelyt alueella aiheuttanevat noin 20 teuvalaisen työpaikan loppumisen.

Menetys on kuitenkin suurin Kaskisten kannalta. Vaikka osalle työntekijöistä löytyisikin eläkeratkaisu tai työpaikka toiselta laitokselta, on työnsä menettävien määrä valtaisa 1.500 asukkaan pikkukaupungissa.

Nyt alueen kunnilla on mahdollisuus näyttää, että ne pystyvät tekemään keskenään hyvää ja tuloksekasta yhteistyötä. Ensisijainen tavoite on, että Kaskisten tehdas voisi käyttökatkoksen jälkeen jatkaa toimintaansa. Kunnat eivät tietenkään markkinavoimien suurille trendeille mahda mitään. Emme pysty vaikuttamaan sen enempää raakapuun kuin sellunkaan markkinahintaan ja saatavuuteen. Kaskisten kaupunki on panostanut paljon tehtaan toimintaedellytysten turvaamiseen mm. satamatoimintaa kehittämällä.

Mikäli pahin vaihtoehto toteutuu, ja tehtaan portit sulkeutuvat lopullisesti, Rannikko-Pohjanmaa ja Teuva tulee nimetä äkillisestä rakennemuutoksesta kärsiväksi alueeksi, jonka on mahdollista saada valtiolta erityisrahoitusta kehityksensä tukemiseen. Tässä on tärkeää, että maakuntaraja ei muodostu esteeksi, vaan että Etelä-Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan liitto edistävät asiaa yhdessä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä akuutissa tilanteessa on tietysti tarvetta toimenpiteille, joilla turvataan ihmisten poismuutto alueeltamme. Kyllä tämä miesvaltainen porukka kuitenkin työllistyy suurimmalta osaltaan alueemme yrityksissä, kun käyrät alkavat jälleen osoittaa ylöspäin. Tosin suurimman osan on tyydyttävä muiden alojen palkkatasoon, joka tekee kipeää tietysti kukkarolle ja osin henkisestikin. Se mihin olisi mielestäni käytettävä syntynyttä tilannetta hyväksi on tulevan noususuhdanteen aikanakin puuttuvat naistyöpaikat. Tähän olisi mielstäni nyt löydyttävä uutta ajattelua. Voisiko Teuvalainen valtuuskunta lähteä hakemaan naisvaltaisten alojen työllistäjiltä vinkkejä, mitä tarpeita ja suunnitelmia sillä suunnalla mahdollisesti olisi. Alueellamme on vastuuntuntoista työvoimareserviä, jolle saattaisi olla kysyntää, jos rakennerahaston vipuvoimalla saataisiin toimitilakysymyksiin sijoittumiskynnystä alentavia porkkanoita. Ja yksi lähetystö voisi marssia Sukarin Topin ja kumppaneiden pakeille ja ehdottaa Suupohjan Ideaparkin sijoituspaikaksi Teuvaa, jonka sijainti Kaskisen, Närpiön ja Kauhajoen keskimaastossa, hyvien tieyhteyksien päässä takaisi 40.000-50.000 asiakasta. Närpiöläisetkin kyllä tulevat Teuvalle, mutta Kauhajoki on heille kaukaista Itä-Suomea. Miksi sijoittaa kahta pienta yksikköä Kauhajoelle ja Närpiöön erikseen, kun saman voisi tehdä suuremmassa mittakaavassa Teuvalle. Teakin läsnäolo antaa myös joillekin isoillekin toimijoille tuotekehitys- ja koulutustukea.
Eli mahdollisuuksia on, mutta inhorealisesti ajatellen ei jokaiselle kunnalle. Ehkä nyt täytyy ajatella itsekkäästi, joka antaa kuitenkin parhaan tuloksen pitkällä juoksulla koko alueelle.

Anonyymi kirjoitti...

Menivät ensimmäisessä lausumassani alun sanat väärään järjestykseen. Tarkoitus on tietysti löytää keinoja, joilla turvataan ihmisten pysyminen alueellamme akuutissa vaiheessa.