torstaina, maaliskuuta 15, 2012

Valinnan vapaus

Terveydenhuoltolain mukaan kuntalaisella on 1.1.2014 alkaen vapaus valita, mihin terveyskeskukseen hän haluaa hakeutua hoitoon. Kuntarajalla ei ole enää asiassa merkitystä.

Tämä on aika iso muutos. Se on iso muutos palvelujen järjestämisen kannalta - asiakkaat valitsevat hoitopaikan, terveysasemat joutuvat sopeuttamaan toimintansa muuttuneisiin asiakasvirtoihin ja laskut kulkevat kuntien välillä. Nähtäväksi jää, kuinka moni käyttää oikeuttaan vaihtaa terveysasemaa.

Jos asiaa ajatellaan nyt käytävän kuntarakennekeskustelun näkökulmasta, uudistus tapahtuu oivaan aikaan. Jos Teuva liittyy Kurikkaan, vuoden 2013 aikana palvelut tuottaa edelleen Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä. Vuoden 2014 alusta vastuun palvelujen tuottamisesta ottaa JIK liikelaitoskuntayhtymä. Tuossa vaiheessa teuvalaisilla on kuitenkin vapaa oikeus valita itselleen jonkin toisenkin kunnan tai kuntayhtymän terveyskeskus, vaikkapa Kristiinankaupungin, Närpiön tai Kauhajoen.

Luontevinta tietenkin on käyttää edelleen omaa Teuvan terveysasemaa. Valinnan vapaus tuo kuitenkin vaihtoehtoja myös siihen, missä on kuntalaisen kannalta lähin terveyskeskuspäivystys.

Ei kommentteja: