maanantaina, joulukuuta 02, 2013

Rakennepaketti

Hallituksen päätös rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta jätti hieman sekavat tuntemukset. Toisaalta tunsin helpotusta, koska odotin rankempaa leikkauslistaa. Ennakkokaavailut antoivat sellaista odottaa. Toisaalta mieleen hiipi ajatus, käännetäänkö näillä toimilla Suomen talous vahvemmalle uralle.

Paketin mukaan rakenteita viilataan sieltä täältä. Kuntia koskettavia asioita paketissa on paljon. Merkittävimpiä linjauksia ovat varmaankin säästöt vanhustenhuollosta laitosvaltaisuutta purkamalla ja toisen asteen koulujen karsinta. Viimeksi mainitulla voi olla suuri merkitys maaseudun nuorten elämään ja sitä kautta maaseudun elinvoimaisuuden heikkenemiseen. Vanhustenhuollon osalta linjaus on oikeansuuntainen, kuten mm. eläkeläisjärjestöt ovat todenneet. Muutoksen toteutus edellyttää kuitenkin merkittäviä investointeja palveluasumiseen, ennen kuin varsinaisia säästöjä alkaa syntyä.

Lisäksi mm. kuntien valvontatehtäviä ehdotetaan vähennettäväksi. Suuntaus on tässäkin oikea, mutta säästöjen syntyminen ei ole kovin suoraviivaista. Jos jotakin erillistä valvontatehtävää ei jatkossa tarvitse hoitaa, tai jotakin todistusta kirjoittaa, se ei välttämättä tarkoita, että esimerkiksi yksi kokonainen virka voitaisiin kunnasta lakkauttaa.

Mielenkiintoinen on esitys kuntatalouden ohjausjärjestelmästä. Sen tarkoituksena on sovittaa yhteen kuntatalouden tasapainon turvaamiseksi kuntien tehtävät ja velvoitteet sekä niiden rahoitus. Tätähän Kuntaliitto on esittänyt jo pitkään. Hyvällä asialla voi olla se vastavaikutus, että valtio ottaa kuntatalouden entistä tarkempaan ohjaukseen myös sisällön osalta. Tällaista keskittävää valtion vallankäyttöähän muissakin uudistuksissa tällä hetkellä toteutetaan.

Ei kommentteja: