tiistaina, huhtikuuta 07, 2020

Ohjausta ja avoimuutta

Osa kunnan tehtävistä hoidetaan kunnan omistamien yhtiöiden kautta. Jatkossa varmaankin yhä suurempi osa. Teuvakin on päättänyt kiinteistönhoidon, siivouksen ja ruokapalvelujen yhtiöittämisestä. 27.4. työnsä aloittava tekninen johtaja Matti Hakola ryhtyy asiaa valmistelemaan.

Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota siihen, ohjaako kunta riittävän selkeästi ja systemaattisesti omistamiensa yhtiöiden toimintaa. Annetaanko yhtiöiden toiminnalle riittävän selkeät toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet?

Aihe on tärkeä. Tavoitteiden täsmentäminen edellyttää vuorovaikutteista työskentelyä. Tästä syystä ratkaisuksi on kaavailtu vuosittain pidettäviä tytäryhtiöiden kehityskeskusteluja. Tähän soveltuvia ajankohtia voisivat olla hetki ennen yhtiökokousta, joka käsittelee tilinpäätöksen - tai sitten talousarvion laatimisen yhteydessä. Tarkoitus oli aloittaa tänä keväänä yhtiökokousten yhteydessä, mutta poikkeusolojen vuoksi päätimme siirtää tämän asian syksyyn talousarviovaiheeseen.

Toinen mietityttänyt asia on asioiden julkisuus kunnan omistamissa yhtiöissä. Tiedotus ei välttämättä ole yhtä avointa ja aktiivista kuin kunnan kohdalla. Tätä selkiytämme, kun uudistamme konserniohjeen. Velvoitamme tytäryhtiöt samoihin tiedotuskäytäntöihin kuin kunta. Toki osakeyhtiölaki ja mahdolliset liikesalaisuudet tulee huomioida.

Ei kommentteja: