keskiviikkona, marraskuuta 18, 2020

Vallattomat valiokunnat?

Paikallislehti virittelee tänään keskustelua valiokuntien roolista. Nyt onkin oiva aika käydä keskustelua siitä, miten valiokuntauudistus on onnistunut, ja missä kohdin tulisi parantaa.

Valiokunnat tekevät ensi keväänä itsearvioinnin omasta työskentelystään. Myös osana valtuuston itsearvointia asiaan otetaan kantaa.

Minun mielestäni valiokuntatyö on lähtenyt hyvin käyntiin. Valiokunnissa tehdään tärkeää työtä, ja luottamushenkilöt pääsevät mukaan valmisteluun varhaisessa vaiheessa. Tieto valiokuntien ja kunnanhallituksen välillä kulkee hyvin, kun valiokuntien puheenjohtajat istuvat myös kunnanhallituksen pöydän ympärillä valtuuston varapuheenjohtajina. Valiokuntien työskentelyssä vältetään perinteisiä vastakkainasetteluja ja rajalinjoja, kun asiat valmistellaan yhdessä.

Kun valiokuntamalli otettiin käyttöön, ja päätösvaltaa siirrettiin viranhaltijoille, sovittiin että kunnanhallitus voi tarvittaessa käyttää otto-oikeuttaan normaalia alemmalla kynnyksellä. Tähän ei koko valtuustokaudella ole ilmennyt tarvetta.

Valiokunnat ovat perehtyneet huolella kunnan toimialojen toimintaan ja käyneet niiden kehittämisestä lukuisat keskustelut. Kun asioita hoidetaan yhdessä ja yhteistuumin, ja resursseja toimintojen lisäämiseen tai kasvattamiseen ei ole, ei synny isoja otsikoita.

Keskeinen kehittämistarve valiokuntatyössä on se, että valiokuntien tulisi ottaa pureskeltavakseen isompia asioita ja suunnata katse pitemmälle tulevaisuuteen. Tähän voivat vaikuttaa niin valiokuntien vastuuviranhaltijat kuin myöskin valiokuntien jäsenet.

Ei kommentteja: