tiistaina, maaliskuuta 18, 2025

Hyvinvointialueet ja arviointimenettely

 Hyvinvointialueet ovat tiukkojen talouden tasapainotusvelvoitteiden kohteina. Vuoden 2026 aikana tulee kertyneet alijäämät olla katettuina. Hyvinvointialueilla on nyt menossa kolmas toimintavuosi. Kaksi ensimmäistä toimintavuotta useimmat hyvinvointialueet ovat tehneet alijäämäisiä tilinpäätöksiä. Useilla alueilla kuluvana vuonna odotetaan jo selkeää käännettä parempaan.


Urakka näyttää silti toivottomalta. Kertyneiden alijäämien kuittaaminen jäljellä olevan ajan kuluessa raunioittaa ja keskittää tärkeitä peruspalveluja. Otetaanpa ajatusleikki. Jos jokin hyvinvointialue on tehnyt vuonna 2023 vaikkapa 70 miljoonaa alijäämää, ja 50 miljoonaa viime vuonna ja vaikkapa enää 20 miljoonaa tänä vuonna, pitäisi ensi vuonna ylijäämää saada muodostettua hurjat 140 miljoonaa. Oletetaan edelleen, että ensi vuonna hyvinvointialue kääntää tuloksensa 50 miljoonaa ylijäämäiseksi. Mitä tapahtuu? Hyvinvointialue joutuu valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn. Tämä tapahtunee joskus tilinpäätösten valmistuttua keväällä tai alkukesällä 2027. Arviointimenettelyssä pyritään laatimaan suunnitelma alijäämien kattamiseksi. Valtiovarainministeriöllä tuskin on substanssiosaamista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tehokkaaseen järjestämiseen. Hyvinvointialue joutuu tekemään suunnitelmat säästöistä itse, mutta ministeriön antamissa kehyksissä. Kuvitteellisen hyvinvointialueemme talous kuitenkin on jo vuositasolla selkeästi ylijäämäinen. Valtiovarainministeriön kanssa siis keskustellaan lähinnä aikataulusta, jolla jo kertyneet alijäämät on järkevää kattaa.


Säästöjä ja alijäämien kattamista ei siis pääse karkuun. Toisaalta arvointimenettelyyn joutuminen ei välttämättä tarkoita alueen kannalta suurta onnettomuutta. Ja arvointimenettelyyn voi joutua sitäkin kautta, että alue ei tarjoa asukkailleen riittäviä palveluja

Ei kommentteja: