keskiviikkona, marraskuuta 13, 2013

Pohja Botten 2013

Viime viikolla järjestettiin laaja valmiusharjoitus, johon myös Teuvan kunta otti osaa. Harjoituksen nimi oli Pohja Botten 2013. Sen aiheena oli varautuminen normaaliolojen poikkeuksellisiin sääilmiöihin. Harjoituksen taustakuva oli seuraavan kaltainen: Sataa paljon. Myrskyää. Puita kaatuu. Tulvii. Pakastuu. Sähköt on poikki pitkään. Ihan siis realistisen makuinen tilanne.

Harjoitus eteni kolmessa pohjalaismaakunnassa siten, että keskiviikkona 6.11. kuntien ja pelastustoimen edustajat kokoontuivat pohtimaan tilannetta Kokkolaan, Vaasaan ja Seinäjoelle. Hallintokunnittain muodostetuissa ryhmissä mietittiin, miten kuntalaisten peruspalveluista pystytään tällaisessa tilanteessa huolehtimaan. Torstaina 7.11. näitä asioita mietittiin sitten eteenpäin kunnittain kuntien johtoryhmissä. Kirjattiin ylös puutteita ja kehittämiskohteita.

Harjoitus oli hyödyllinen. Erityisesti saatiin kehitettyä eri toimijoiden yhteistoimintaa ja työnjakoa. Suomi on hyvin sähköstä riippuvainen yhteiskunta. Pitkät sähkökatkot erityisesti kylmään vuodenaikaan ovat siksi aina vaikeita ja haasteellisia tilanteita. Niihin varaudutaan tämän tyyppisillä harjoituksilla ja tilanteiden varalle laadittavilla valmiusssuunnitelmilla.

Omakohtaisestikin jokaisen kotitalouden kannattaa varautua tällaiseen tilanteeseen. Hyviä vihjeitä siitä, miten pitkästä sähkökatkosta selviää, saa vaikkapa tältä Fortumin sivustolta:

http://www.fortum.com/countries/fi/sitecollectiondocuments/sahkon-siirto-ja-liittymat/pahasti%20poikki%20nettiversio.pdf

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eikähän fortumi ole väärä yritys jakamaan neuvoja kun ei saa eres puita kaarettua ennakoirusti maaseutulinjoiltaan. SiirtoHintoja kyllä osaa korottaa ennakolta