keskiviikkona, marraskuuta 20, 2013

Yksin vai kaksin?

Kuntarakenneuudistuksella on kuntakentälle saatu makoisan sekava tilanne. Urheilutermein näyttäisi siltä, että joka puolella pelataan, ja pelissä on samaan aikaan aika monta palloa.

Teuvan kunnanhallitus päätti tiukan äänestyksen tuloksena esittää kunnanvaltuustolle, että Teuva laatisi yhdistymisselvityksen Kurikan kaupungin kanssa. Tämän päivän maakuntalehdessä spekuloidaan, että mitäs jos Kurikka ei Teuvaa huolikaan? Näinhän voi toki käydä. Näin voi käydä ihan mille tahansa kunnalle Suomessa. Valtuustojen päätökset nähdään sitten, kun kussakin kokouksessa puheenjohtajan nuija on kopsahtanut.

Teuvan kunnanhallituksen esitys on käsittääkseni seutukunnassa ainoa, joka aidosti perustuu kuntien väliseen neuvottelutulokseen. Esimerkiksi Kauhajoen esitys viiden kunnan selvitysalueesta perustuu yksipuoliseen ilmoitukseen. Näyttäisi siltä, että Kurikka ei ole lähtemässä siihen mukaan. Isojoki taitaa kannattaa neljän kunnan selvitystä. Karijoki ottaa asiaan vielä oman kantansa. Vaikuttaa vahvasti siltä, että viiden kunnan selvitysaluetta, johon Teuvan kunta voisi lähteä mukaan, ei oikeasti ole muodostumassa.

Joka tapauksessa valtiovarainministeriö tulee saamaan joka puolelta Suomea kunnista esityksiä, jotka monilta osin ovat keskenään ristiriitaisia keskenään. Niinpä neuvottelut ja selvittelyt jatkuvat. Vaikka kunnissa nyt marraskuun loppuun mennessä tehtävä päätös on tärkeä, se ei millään muotoa ole peruuttamaton. Selvitykset tulee tehdä tosissaan ja kunnolla, ja niistä sitten vedetään aikanaan johtopäätökset. Se, millaiseksi kuntarakenne selvitysten jälkeen muodostuu ei ole vielä nähtävissä. Luulenpa, että monella seudulla tehdään vielä yllättäviäkin ratkaisuja.

Ei kommentteja: