maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Strategiaa työstämään

Syyskuun aikana on aloitettu Teuvan kuntastrategian suunnittelu. Päättäjiä ja virkamiehiä on kutsuttu Orrelaan jo muutamaan yhteiseen palaveriin. Tänään tätä kirjoittaessani on lautakuntien jäsenten vuoro ahertaa.

Teuvalla on viime vuodet keskitytty talouden suunnitteluun ja seurantaan. Se onkin ollut välttämätöntä, kun muistaa miten vaikeista talouden tunnusluvuista on aikoinaan jouduttu liikkeelle lähtemään. Talous on tärkeää pitää kunnossa jatkossakin. Mutta talous on kuitenkin vain väline. Kunta on olemassa kuntalaisten palveluja ja perusturvaa varten. Kunnossa oleva kunnallistalous mahdollistaa palvelujen tuottamisen nyt ja jatkossa.

Nyt aloitetulla strategiatyöllä haetaan yhteisiä suuntaviivoja Teuvan kehittämiselle. Visioitten ja strategioitten miettiminen saattaa tuntua tuskaiselta ja vähän paperisen makuiselta. Mutta kun alkuun on päästy, joudutaan aika pian ottamaan kantaa aivan keskeisiin ja konkreettisiin kysymyksiin. Tärkeintä ei olekaan löytää hienoja sanoja ja kauniita lauseita, vaan kehittämisen kannalta oikeat asiat. Strategiatyö ei saa olla kaiken hyvän ja kannatettavan ylöskirjaamista, vaan sen tulee olla valintojen tekemistä. Koska voimavarat ovat rajalliset, joudutaan tärkeistä asioista valitsemaan tärkeimmät. Juuri tämä on poliittisten päätöksentekijöiden tärkein tehtävä.

Käytämme suunnittelussamme tasapainotetun tuloskortin menetelmää. Siinä tavoitteita ja toimenpiteitä tarkastellaan neljästä eri näkökulmasta. Luonnollisesti asiakasnäkökulma on ensimmäinen. Miten meidän tulee toimia, jotta asiakkaat olisivat tyytyväisiä ja kuntalaiset saisivat tarvitsemansa palvelut? Seuraavaksi asioita mietitään henkilökunnan ja osaamisen vinkkelistä. Miten varmistamme henkilöstön jaksamisen ja hyvinvoinnin sekä osaamisemme karttumisen? Sitten toimintaa tarkastellaan nykyisin paljon puheenaiheena olevien palveluprosessien kannalta. Niissä on yksinkertaisesti kysymys siitä, miten asiat teemme. Miten tuotamme palvelut järkevästi ja tehokkaasti, ja jätämme pois turhan byrokratian. Lopuksi tulisi vielä varmistaa, että toimimme taloudellisten voimavarojemme puitteissa.

Tietysti neljän eri näkökulman käyttö yhtä aikaa lisää päättäjien vaikeuskerrointa. Mutta totuus lienee se, että jos rakennamme tavoitteemme vain yhden näkökulman varaan, se on pitemmän päälle kestämätöntä. Jos pidämme huolta vain taloudesta, asiakkaat eivät varmasti kauaa ole tyytyväisiä, ja henkilöstökin uupuu työssään. Jos pidämme esillä vain asiakasnäkökulmaa, saattavat rahat piankin loppua. Tai jos satsaamme vain henkilöstön hyvinvointiin, voivat toimintatapamme muodostua kovin tehottomiksi. Tasapainoa näiden eri tavoitteiden välillä siis tarvitaan.

Kun poliittiset päättäjät yhdessä miettivät lähivuosien strategiset tavoitteet, ja valtuusto ne aikanaan hyväksyy, on koko kunnan toimintaa mahdollista paremmin yhdensuuntaistaa. Tämä tietysti edellyttää, että valittuihin linjoihin sitoudutaan. Kun strategiat on hyväksytty, tulee yksittäisiä päätöksiä tarkastella strategioita vasten. Tukeeko tämä päätös yhdessä valitun strategian toteutumista, tukeeko se sitä riittävän vaikuttavasti, vai peräti haittaako se sitä. Strategiasta tulee näin poliittisten päätöksentekijöiden johtamisen väline.

Teuvalaiseen päätöksentekoon tarvitaan lisää ennakoitavuutta, linjakkuutta ja pitkäjänteisyyttä. Sitä voivat lopulta kehittää vain päätöksentekijät itse. Strategiatyö on tähän käypä työkalu. Mutta työtä, yhteistyötä ja sitoutumista se vaatii.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyviä on ollut nämä tlaisuudet joissa on käyty läpi uutta tulevaa kuntastrategiaa. Toivottavasti ne päinvastoin helpottavat päätöksentekoa, kun tulee olemaan selkeät ja johdonmukaiset tavoitteet paperilla. Aina tietysti täytyy muistaa, että tilanteet muuttuvat vuosien myötä, joten työ ei lopu siihen kun strategia on saatu valmiiksi, vaan sitä tulee säännöllisin väliajoin tarkistaa, ja tarpeenvaatiessa muuttaa. Mutta kuten Tejukan kirjoituksessa oli, nykyisin on ihan mukavaa olla Kunnassa töissä.

Anonyymi kirjoitti...

Neljä eri tarkastelukulmaa hyvä runko. Asiakasnäkökulmaan olisi hyvä lisätä kuntaan muutavan asiakkaan näkökulma, joka kuitenkin viime kädessä tulee ratkaisemaan Teuvan kunnan mahdollisuudet jatkaa itsenäisenä kuntana ja toimijana. Tätä näkökulmaa pitää myös tarkastella sille kuuluvalla painoarvolla, eikä ohittaa siitä siitä mistä aita on matalin, elikkä päättää itse, mikä on ulkopuolisen näkökulma.

Anonyymi kirjoitti...

Neljä tarkastelukulmaa on ihan OK,
mutta tärkeysjärjestys huolestuttava kun aivan lopuksi vasta tarkastellaan sopiiko suunnitellamat talouden vomavaroihin, on vaara että syntyy
perusteettomia toiveita ja odotuksia joilla ei ole realistisia toteutumisedellytyksiä,
ja sitten taas aletaan riitelemään ja syyttelemään toisia.
Hyvä kuulla, että on mukava olla töissä,kuinkahan paljon asiaan auttoi kun kunnansihteeri lähti
eläkkeelle, taisi olla varsinainen
rooraaja ja sekaaja ??

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä valtuutetut Kallio ja Koskela
aisankannattajineen ovat kaiken pahuuden alullepanijoita perättömillä puheillaan mitä tulee huonoon ilmapiiriin koko kunnassa ja ovat tulleet kalliiksi Teuvan veronmaksajille, viime päivät ovat lehdistössä osoittaneet että mikään ei ole muuttunut sitten edellisen valtuustokauden ainakaan
em persoonien toimintatavoissa

Anonyymi kirjoitti...

Teuvan kunnassa tuntuu olevan periaatteena paljon päälliköitä, vähän inkkareita -meininki. Sekaan kun mahtuu muutama mätäpaise, niin soppa on valmis.

Anonyymi kirjoitti...

Lisää avoimmuutta tarvitaan. Taas Teuva oli niiden salailijoiden joukossa, jotka eivät antaneet tietoja maataloustuista. Pitääkö hakea oikeutta tietojen saamiseen "brysselistä" saakka? Vaikka ei olisi mitään salattavaakaan niin tälläinen käytös ei ainakaan paranna luottamusta kunnan toimintaan.