maanantaina, elokuuta 04, 2008

Reilua kauppaa

Reilun kaupan tuotemerkkiin törmää yhä useammin. Tutussa kahvilassa tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja kotikaupan hedelmätiskiltä löytyy Reilun kaupan banaaneja. Nämä lienevätkin ne kaikkein tutuimmat Reilun kaupan tuotteet. Kaiken kaikkiaan valikoimissa on jo 650 erilaista tuotetta.

Reilun kaupan merkkijärjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tuotteiden tuotannossa noudatetaan seuraavia periaatteita:

- Kehitysmaiden viljelijät ja suurtilojen työntekijät saavat työstään oikeudenmukaisen korvauksen.
– Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään elinolojen parantamiseen.
– Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.
– Kaikkien tuotteiden alkuperä tiedetään.
– Tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristömääräyksiä.

Reilun kaupan ansiosta kehitysmaiden perheviljelijät pystyvät tuottamaan laadukkaita tuotteita ja vaikuttamaan omalla työllään kokonaisten yhteisöjen hyvinvointiin. Näin Reilu kauppa vähentää köyhyyttä kaupan avulla. Kuluttajille Reilun kaupan merkki tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti kehitysmaissa asuvien ihmisten elämään.

Monet merkittävät yritykset ovat ottaneet Reilun kaupan pelisäännöt omikseen. Samoin monien työpaikkojen kahviporukat. Hyvin aktiivisia asiassa ovat olleet myös seurakunnat.

Kunnat voivat saada Reilun kaupan kunta -statuksen sitoutumalla edistämään Reilun kaupan tuotteiden käyttöä. Hankintalaki mahdollistaa eettisten periaatteiden käyttämisen hankintapäätösten ratkaisuissa.

Teuvan kunnassa Reilun kaupan tuotteiden käyttöön voitaisiin siirtyä vähitellen. Voisimme aloittaa jollakin keskeisellä tuotteella, vaikkapa kahvilla ja edetä asiassa saatujen kokemusten pohjalta. Alkuun päästyämme voisimme haastaa muitakin edistämään Reilua kauppaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen ajatus!
Teuvan kunta voisi muutenkin pitää myös vaikkapa luomu-viikkoja kouluissa ja muissa laitoksissa, kun kaikenmaailman sydänviikkoja ja eksoottiset maut viikkoja on. Ja lähiruokaa voisi olla samalla kertaa. Paikallisia tuottajiakin kun on.
Toivottavasti ei kaadu tämä ajatus joidenkin vain numeroita näkevien tolleroiden takia.

Anonyymi kirjoitti...

Reilun kaupan tuotteita on jo hankittu ja kokeiltu. Valikoima ei vain ole toimittajillakaan kovin laaja. Jos kunta haluaa julistautua Reilun kaupan kunnaksi, tuotteita pitää olla laajasti saatavilla myös kaupoissa ja myös paikallisilla muilla toimijoillla, esim. kahviloissa ja ravintoloissa. Seurakunnassa ilmeisesti on jo käytössä ?
Lähiruoka on Teuvan kunnan ruokapalveluissa ollut arkipäivää jo yli kymmenen vuotta. Aikaisemmin kampanjoitiin näkyvästi, tv:ssäkin.
Nyt on juuri valtakunnalliset lähiruokaviikot ( vko 36-39) meneillään. Teuvalla vietämme Lähiruokapäivää 18.9.2008.
Anne Niemelä, ravitsemispäällikkö, LH keittiö