keskiviikkona, lokakuuta 27, 2010

Veroprosentti

Teuvalla on edessään miljoonainvestoinnit; koulukeskus, terveystalo, vuodeosasto, jätevedenpuhdistus, yhteensä noin 17 miljoonaa euroa. Summat täsmentyvät, kun suunnitelmat etenevät ja urakkatarjoukset nähdään. Suuruusluokka on kuitenkin noin 2.800 euroa asukasta kohden. Jokaista hanketta joudutaan tarkastelemaan kriittisesti ja karsimaan vähemmän tärkeitä osioita. Myös toteutusaikataulu joudutaan tarkasti harkitsemaan. Tosin se on riippuvainen myös mm. valtion viranomaisten ratkaisuista.

Samaan aikaan erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa on isoja kustannuspaineita. Mistään palveluista ei olla halukkaita luopumaan. Tässä tilanteessa on veroprosentin korotus välttämätön. Se on parempi tehdä nyt heti, kuin vasta äärimmäisen pakon edessä. Esitän kunnanhallitukselle ensi maanantaina, että ensi vuoden veroprosentti olisi 20,5, nousua tähän vuoteen 0,75 %-yksikköä.

Verojen korotus ei riitä. Myös taksoja ja maksuja täytyy tarkistella ylöspäin. Ja ennen kaikkea menojen kasvua täytyy hillitä. Siitä on syytä rakentaa talven aikana oma ohjelmansa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin se velka on jokaista henkeä kohden,mutta pienituloiset ja eläkeläiset olisi syytä jättää pois laskelmista. kuinka moni jäisi näin velkaiseen kuntaan? En minä ainakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin kunnallisveron nostaminen ja palvelujen hintojen nostaminen tuovat suuria ongelmia.Millä voi sellainen kunta rakennuttaa uusia asuntoja jolla velkaantumismäärä on yli 2800 euroa asukasta kohti ja osa on eläkeläisiä ja osa lapsia.