maanantaina, joulukuuta 16, 2013

Valtionosuusjärjestelmä uudistuu

Valtionosuuksien laskentakaavoja ollaan uudistamassa. Viime viikolla valtiovarainministeriö julkaisi kuntakohtaiset laskelmat. Niiden mukaan vuoden 2015 alusta toteutettavassa uudistuksessa Teuva olisi menettämässä noin 650.000 euroa vuodessa. Se vastaa yhden veroprosentin tuottoa. Vaikutuksia pehmentämään on tosin kaavailtu muutaman vuoden siirtymävaihetta.

Uudistus tarvitaan. Vanha järjestelmä on repaleinen ja moneen kertaan paikattu, ajastaan jälkeen jäänyt. Uudessa järjestelmässä olisi lähtökohtaisesti kahdeksan kriteeriä, joten se olisi huomattavasti nykyjärjestelmää yksinkertaisempi. Verotulojen tasaus muuttuisi kunnan omaan aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan paremmin kannustavaksi. Sairauksien merkitys valtionosuuksien perusteena vahvistuisi.

Näyttää siltä, että tuoreeltaan Kuntaliittokaan ei pystynyt kovin yksityiskohtaisesti uudistusta arvioimaan. Tiedotteessaan se vaatii perustelujen avaamista. Siis miksi juuri esitettyihin kriteereihin ja niiden saamiin painoarvoihin on päädytty. Eräs mielenkiintoisimmista kysymyksistä on, miksi ja miten on päädytty siihen, että työpaikkaomavaraisuus olisi valtionosuuden määrään vaikuttava tekijä.

Uudistuksen häviäjiä ja voittajia on kaikenkokoisissa ja -näköisissä kunnissa. Valtaosin näyttäisi kuitenkin vaikutukset jakautuvan niin, että isot kunnat voittavat ja pienet häviävät. Häviäjien osalta tilanne on vaikea, kun valtionosuuksien kokonaismäärääkin merkittävästi leikataan.

Ei kommentteja: