keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2014

Jätevesiyhteistyö

Teuvan jätevedenpuhdistamo on tullut elinkaarensa päähän. Vaihtoehtoja ovat puhdistamon mittava saneeraus, uuden puhdistamon rakentaminen tai yhteistyö naapurikuntien kanssa jäteveden puhdistamisessa. Yhteistyövaihtoehtoa on valmisteltu monta vuotta. Tämä siksi, että tilanteet ovat voimakkaasti matkan varrella eläneet. Aluksi yhteisessä hankkeessa oli mukana useita kuntia, ja jätevedet oli tarkoitus johtaa Kristiinankaupunkiin. Metsä-Botnian tehtaan lakkauttamisen jälkeen suunta on ollut Kaskinen. Yhteistyökumppanit ovat vähentyneet. Vain Närpiö on jäänyt jäljelle.

Yhteistyö Närpiön kanssa tässä hankkeessa on ollut esimerkillisen hyvää. Yhdessä on päädytty siihen tulokseen, että kahdestaankin yhteistyössä on voimaa. Jätevesien johtaminen Kaskisiin ja puhdistaminen siellä, ovat pitkällä aikavälillä niin taloudellisesti kuin ekologisestikin se paras vaihtoehto. Myös valtion ympäristöhallinto on peukuttanut hanketta, ja siirtolinjoihin ollaan näillä näkymin saamassa valtion rahoitusta. Teuvan kunnanvaltuusto päättää periaateratkaisusta ensi maanantaina.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ajatus saattaa lopuun pitkään "haaveiltu" uudistus.
Pakonsanelemana, eli ympäristösäännösten vuoksi on kuitenkin päätökset nyt tehtävä.

Eikö Jurvan Kurikan putkessa-puhdistulaitoksessa olisi ollut tilaa Teuvan jätevesille, kun Jurvasta pumpataan kyliltä jätteet Kurikkaan? Läpi kovien kallioidenki.

Entä kun tehdas Kaskisissa lopettaa toimintansa, jääkö puhdistamolaitos kuntien haltuun ilmaiseksi?

Toivotaan, että tuossa Kaskisten puhdistamo asiassa kuntalaisten kustannuksista kantaa suurimman osan sen laitoksen hyödyntäjät, eli keskustaajaman asukkaat.
Kuten kylilläkin taloudet joutuvat investoimaan jätehuoltoon "pakon edessä" ja kustantamaan kaiken itse.

Veli Nummela kirjoitti...

Jurva-Kurikka -putkessa olisi kyllä tilaa. Vaan pitkä putki tulisi rakentaa Teuvalta Jurvaan. Jäteveden käsittelykustannus tulee Kaskisissa edullisemmaksi. Lisäksi saamme samaan kaivantoon varavesiyhteyden.

Jos teollinen toiminta Kaskisten tehtaalla lakkaa, kuntien jätevesiyhtiö saa lunastaa laitoksen yhden euron hinnalla.

Tässä toimintamallissa käy juuri niin, että veden käyttäjät ja jäteveden tuottajat maksavat kustannukset. Toiminta ei ole enää kunnan organisaatiossa, vaan kuntien yhteisen yhtiön toiminta ylläpidetään käyttömaksuilla.

Jos ollaan ihan tarkkoja, jotain jää vielä kunnankin organisaatioon. Se on täällä Teuvalla olevan jätevesiverkoston rakentaminen ja ylläpito.