Artun Hoiva-asunnot Oy rakennuttaa Lehtiharjun alueelle yksityisen palvelukodin, jonka palvelut tuottaa Attendo Oy. Aika iso yksityinen investointi, jonka saamme kunnan alueelle. Näin myöskään kunnan ei tarvitse investoida muutamaa miljoonaa palveluasumiseen.
Kunta vuokraa Artun Hoiva-asunnot Oy:lle tontin.
Kun kunta rakennuttaa palvelutalon, kunta voi rakentamiskustannuksista vähentää arvonlisäveron (24 %). Kun yksityinen tekee vastaavan investoinnin, se ei saa arvonlisäveroista vähennystä, vaan tuo veron osuus jää rakentamiskustannuksiin. Tämän takia Kuntaliitto, ARA (Asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus) sekä yksityiset sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajat ovat kehittäneet mallin, jossa kunta vuokraa tilat niiden omistajalta ja vuokraa edelleen asiakkaille. Tällöin arvonlisävero voidaan vähentää rakentamiskustannuksista, ja tiloista saadaan sen hintaisia, että vuokrat pysyvät kohtuullisina ja ARA:n määrittämissä rajoissa. Tällaisen sopimuksen kunta on tehnyt Artun Hoiva-asunnot Oy:n kanssa, kuten lähes 40 muutakin kuntaa yksityisten palveluntuottajien kanssa.
Entäs jos jotkin hoitopaikat eivät täytykään? Jospa jää tyhjiä huoneita? Tai joku asiakas ei pysty maksamaan vuokralaskuaan? Ei ole tarkoitus, että tällainen kustannus jää kunnan kontolle. Siksi kunta on tehnyt Attendo Oy:n kanssa sopimuksen siitä, että kaikista tällaisista kustannuksista vastaa Attendo. Yritys on vielä antanut emoyhtiönsä omavelkaisen takauksen näiden vastuiden hoitamisesta.
Siinä asia sitten olikin Teuvan kunnan näkökulmasta. Teuvan kunta ei osta Attendolta eikä Artun Hoiva-asunnoilta mitään.
Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä on ottanut käyttöön palvelusetelin vanhusten palveluasumisessa. Asiakas voi saada tällaisen palvelusetelin, jos hänellä on hoivan tarve, ja kaikki llky:n hoitopaikat ovat täynnä. Asiakas päättää itse (läheistensä tukemana), mihin palvelusetelinsä käyttää. Teuvalla sitä voi jatkossa käyttää Lehtiharjun palvelukotiin, Mikevan ylläpitämään Niittytuvan palvelukotiin ja mahdollisesti Norinkylään perustettavaan palvelukotiin. Muitakin palveluntuottajia voi tulla vielä lisää.
Toimijoita ei kilpailuteta. Llky päättää palvelusetelin arvon, ja millaista palvelua sillä tulee olla saatavana. Kustannus asiakkaalle on sama, kuin jos hän olisi llky:n ylläpitämässä palvelukodissa. Kilpailu toimijoiden välille muodostuu siitä, minne asiakkaat hoitoon hakeutuvat. Kilpailu on näin ollen koko ajan avointa, ja myös uusia toimijoita voi koko ajan tulla markkinoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti