maanantaina, lokakuuta 31, 2016

Kiinteistöistä, poistoista ja tasearvoista

Teuvan kunnan kiinteistösuunnitelma etenee. Tavoitteena on luopua suurehkosta määrästä neliöitä kustannusten pienentämiseksi. Huolta tuntuvat kuitenkin aiheuttavan kiinteistöjen tasearvot, ja niiden alaskirjaukset.

Ajattelin vääntää tähän rautalangasta. Useimmille tämä on tuttu juttu, mutta jospa tästä olisi toisille iloa. Voi olla, että mutkat menevät tässä suoriksi, ja termit ovat sinne päin, mutta toivottavasti ydin on oikein. Näin sen näen:

Kaikki menot kirjataan kuluiksi vaikutusaikanaan. Kerran. Ja vain kerran. Kiinteistöjen kohdalla tämä tarkoittaa sitten esimerkiksi tätä. Sähkö, joka valaisee lamppua, kirjataan kuluksi heti. Palkka, joka maksetaan siivoajalle päivittäisestä siistimisestä, kirjataan kuluksi heti. Laite, joka ostetaan kiinteistön hoitoon, kirjataan kuluksi vaikutusaikanaan. Eli vaikkapa kymmenen vuoden aikana. Kun kiinteistö rakennetaan, sen rakennuskustannukset kirjataan kuluksi niin ikään niiden vaikutusaikana. Voidaan ajatella, että rakennuksen taloudellinen käyttöaika on vaikkapa 30 vuotta.

Jospa meillä olisi vaikkapa koulurakennus, jota ei enää kouluna tarvita. Sen rakentamiskustannuksesta olisi vielä poistamatta 100.000 euroa. Kun sitä ei enää kouluna tarvita, meidän tulee tarvittaessa tehdä ylimääräinen poisto, jotta tasearvoksi tulisi sen käypä arvo. Jos arvioimme, että siitä myytäessä voisi saada vain 30.000 euroa, meidän tulee siis tehdä 70.000 euron suuruinen ylimääräinen poisto. Kun sitten myöhemmin saammekin myytyä sen 40.000 eurolla, voimme kirjata 10.000 euron voiton.

Kunnissa ei aina ole tehty noita ylimääräisiä poistoja rakennuksen poistuessa tuotantokäytöstä. Niinpä sitten taseessa saattaa olla turhan iso summa kiinteistöä myytäessä. "Vahinko" on kuitenkin tapahtunut jo aiemmin.

Poistot ovat siis aitoja kuluja ja vaikuttavat kunnan tulokseen (yli- tai alijäämän muodostumiseen). Poistoja kirjattaessa ei kunnan pankkitililtä kuitenkaan lähde yhtään rahaa. Ne laskuthan on maksettu jo paljon aiemmin (esim. rakennuksen rakennusvaiheessa). Sen sijaan rakennuksen käyttökulut (sähkölasku ja siivoajan palkka yms.) maksetaan selvällä rahalla. Minusta on nyt paljon tärkeämpää kiinnittää huomio näihin viimeksi mainittuihin.

3 kommenttia:

Jukka Leppäniemi kirjoitti...

Juuri näin, kansankielellä!!
Turhien kiinteisöjen ylläpitokustannuksistanpitää päästä eroon, keinoilla millä tahansa.
Kiinteistömarkkinat vain teuvalla taitavat olla ohi, olemme 5-10 vuotta myöhässä määrättyjen kiinteistöjen osalta.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkä 'kansankielellä ja rautalangasta vääntämällä' kerrotte kunnan Artun Hoiva-asunnot Oy:lle 50 vuodeksi vuokraamallanne kunnan tontilla olleen, ja vuokraajalle ilmaiseksi luovutetun kiinteistön arvomenettelyt?
2014.11 rakennuksen arvo kirjanpidossa oli 93213 euroa.

Mitkä olivat kirjanpitomenettelyt ennen kiinteistön vuokrasopimuksen allekirjoituksia?
Kuinka lahjoituksen arvon kanssa meneteltiin tai menetellään kunnassa.
Maksaiko tai maksaako rakennuksen lahjana saanut yritys siitä lahjaveroa?

Veli Nummela kirjoitti...

Kun rakennus puretaan, sen tasearvo poistetaan eli kirjataan kuluksi.

Tässä tapauksessa sovittiin, että tontin vuokraaja purkaa rakennuksen omalla kustannuksellaan. Näin kunta vältti purkukustannukset.