maanantaina, maaliskuuta 27, 2017

Alaskirjauksia

Kunnanhallitus saa tänä iltana hyväksyttäväkseen osana tilinpäätöstä esityksen eräiden kiintöjen tasearvojen alaskirjauksista. Yhteissumma on peräti noin 1,0 miljoonaa euroa.

Kyseiset rakennukset on pääosin poistettu palvelukäytöstä. Kirjanpitolain mukaan niiden jäljellä oleva poistamaton tasearvo täytyy alentaa käyväksi markkinahinnaksi. Ja tämä varovaisuuden periaatetta noudattaen, eli arvoksi saa jäädä vain se summa, joka kiinteistöstä suurella todennäköisyydellä myyntitilanteessa saataisiin. Kun näille aika isoille rakennuksille ei juuri markkinoita Teuvalla ole, joudumme niiden arvon kirjaamaan lähelle nollaa. Suurimmat alaskirjaukset tehdään Syreenin koulusta ja Lehtiharjun sairaalasta.

Alaskirjaukset painavat vuoden 2016 tulosta alijäämäisemmäksi. Pidemmällä aikavälillä niillä ei sen sijaan ole vaikutusta. Kyse on vain siitä, mille vuodelle kuluksi kirjaaminen ajoittuu.

Otetaanpa kuvitteellinen esimerkki: Aikoinaan on rakennettu miljoona euroa maksanut rakennus. Vuosittain hankintahintaa on kirjattu kuluksi suunnitelman mukaisina poistoina. 20 vuoden poistoajalla tasapoistoksi tulee 50.000 euroa vuodessa. 12 vuodessa sitä on kirjattu kuluksi 12 x 50.000 eli 600.000 euroa. Poistamaton jäännösarvo on siis nyt 400.000. Rakennus on viime syksynä poistettu palvelukäytöstä. Arvioimme, että myytäessä kiinteistöstä saa enintään 50.000 euroa. Niinpä joudumme tekemään 350.000 euron kertapoiston eli alaskirjauksen. Jos myöhemmin sitten saammekin rakennuksen myytyä 80.000 eurolla, kirjaamme siitä tuolle vuodelle 30.000 euron myyntivoiton.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin, nyt korjattiin menneiden vuosien "tyhmyyksiä". Kun ei mennä suunnitelman mukaisten poistojen kanssa, niin joskus ne ongelmat ovat kynsillä. Nyt oli viimeinkin aika tehdä tasesiivous, joka on myös kirjanpitolain vaatimustenkin mukaista.
Hiljaiseksi vetää tilinpäätös kaikkineen, ainakin hiljaista oli KH:n kokouksessa. Toivotaan asioiden herättävän uudet päättäjät tarmokkaaseen työhön. Muuta keinoa kun ei ole.

Jukka Leppäniemi
KH pj.

Anonyymi kirjoitti...

Samako "tarina" ja vastaaja kuin: maanantaina, lokakuuta 31, 2016
Vai jatkokertomusta lopputulemaan.