maanantaina, lokakuuta 07, 2019

Murenevat tiet

Ely-keskus on ilmoittanut jättävänsä osan päällystetyistä ns. alemman asteen teistä jatkossa paikkaamatta. Perusteluja oli rahan puute ja se, että loputon paikkaaminen ei käytännössä toimi. Näitä teitä on myös Teuvan kunnan alueella, ja osa niistä varsin merkittäviä kannaltamme.

Onhan se autoilijana tullut nähtyä, että ei se pikinen murske kauaa montussa pysy, vaan autojen renkaat lennättävät sen pois. Tai sitten viereen murenee uusi reikä. Nyt tehty ratkaisu kuitenkin jättää tiet murenemaan, ja ennen pitkää liikenneturvallisuus vaarantuu. Pitemmällä tähtäimellä ratkaisu voi johtaa päällysteen kuorimiseen pois ja tien palauttamiseen soratieksi. Ei kuulosta kovin järkevältä.

Kärsimme nyt siitä kehityksestä, johon vuodesta toiseen jatkuneet tiemäärärahojen leikkaukset ovat meidät johtaneet. Jo syntyneiden vahinkojen korjaus tulee kalliiksi. Alueen kuntajohtajien tulee nostaa asia voimakkaasti esille, ja vaatia riittävät määrärahat valtiolta perusinfran ylläpitoon.

3 kommenttia:

Jukka Hakala kirjoitti...

Hyvä todennuskiriiotus tienhoidon tilasta.

Miettinyt vuosien varrella mitenkä kuntatoimi on painostanut esim. Norintien 17213 kuntoon saamista, tai sen hoitoa?

Tie on ollut jo kauan paikoon vaarallinen tienkäyttäjille.
Kohtaamisissa ei paljo väistellä kraattereita, aja tai hiljennä.

Itsekin olen useita kertoja keväällä-alkukesästä lähettänyt nimelläni 'kehuviestin' Elyyn ja sitä kautta urakoitsijalle. Ja pyytänyt kurasankoilijat matkaan ja ettekö itse hoksaa.
Viimeksi toukokuun puolivälissä kun Lehtiloukolla ajoon uudet kesärenkaat yllätyskraatteriin.
Vastaus aina tuloo, tuli myös laskutusosoite kun kysyyn mihin voi lähettää.
Vähän ajan kuluttuua ilmestyi myös tusina kuoppa-sorakolmioita joka tienhaaraan ja päihin. Eli hoitovastuunsa suoja tietysti halutaan.

Mitähän on maksanut kuran kuskaaminen samoihin kraattereihin useina vuosina.
Myös talvihoirossa livetään. Viime kausi oli surkeimpia Norintiellä.

Joku vuosi sitten tehtiin vähän leveämpiä paikkooksia tielle. Ilmeisesti kuntakin oli vähäisesti mukana painostamassa siihen ihme tapahtumaan.

Norista käyrään asioilla aika paljon Jurvassa. Parempi tie on yksi syistä.

Laitan Elyn ohjeen tienhoidossa ja laskutusosoitteen eri vastauksella.

Jukka H. kirjoitti...

Ohessa Jukka Hakalan saama Norintie 17213 tienhoito ja mahd. vahinkotapahtuma vastaus Elystä 15.05.2019


Kiitos yhteydenotosta!

Palautteenne on välitetty eteenpäin tieliikennekeskukseen, joka päivystää 24 h/vrk. Sieltä ilmoitukset välitetään alueurakoitsijalle, joka ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin tielle asetettujen laatuvaatimusten mukaisesti. Ilmoitus ei ole työtilaus.

Mikäli tienkäyttäjälle tapahtuu maantiellä vahinko, jonka hän katsoo aiheutuneen tien puutteellisesta kunnossapidosta, voi tienkäyttäjä tällaisissa tapauksissa hakea ELY-keskukselta korvausta syntyneistä vahingoista.

Tienpitäjän vahingonkorvausvastuun syntymisen edellytyksenä on tien huonon kunnon lisäksi, että tienhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti tai jotain tavanomaiseen tienhoitoon kuuluvia tehtäviä on kokonaan tai osittain jätetty tekemättä. Korvausratkaisut tehdään aina tapauskohtaisesti vahingonkorvaushakemuksen perusteella.

Lisätietoa vahingonkorvausasioista, ohjeet vahingonkorvauksen hakemiseen sekä lomake, jolla korvausta haetaan, löytyy ELY-keskuksen Internet-sivuilta osoitteesta:

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/vahingonkorvaukset.

Hakemukseen ei liitetä kuitteja tai tositteita. Lapin ELY-keskus pyytää hakijaa erikseen toimittamaan alkuperäiset kuitit myönteisessä päätöksessä. Korvaukset maksetaan alkuperäisen tai alkuperäistä vastaavan kuitin perusteella, joten kuitit tulee säilyttää huolella.

HUOM! Vahingonkorvaushakemuksen pankkiyhteystietoihin tulee merkitä oma kansainvälinen IBAN-tilinumero sekä pankin BIC-tunnus.

Hakemus lähetetään osoitteella: Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus L-vastuualue PL 8060 96101 Rovaniemi.

Vahingonkorvausten käsittelyajat ovat tällä hetkellä n. 5-6 kuukautta. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Päätös lähetetään hakijalle.

Anonyymi kirjoitti...

Naurattanu jo kauan tuo ELY-lööperi! Ei norilaiset ole yksin! Teuvan kirkollakaan ei enää uskalla ajaa kunnantalolle asioimiaan tai lounaalle ruokalaan, kun pelkää auton hajoavan, vaikka ei ole edes vanha, meinaan auto! Ei muuta ku parrikaareille ja puomit Hankkijan kohorasta Teakin risteykseen, niin kyllä se siitä tokenoo!