keskiviikkona, lokakuuta 02, 2024

Veroprosentti

 Kuntatalous on taas vaihteeksi kiristymässä. Näin myös Teuvalla, vaikka tilanteemme onkin toistaiseksi parempi kuin kuntakentällä keskimäärin. Kuntien veroprosenteilla on taipumus hilautua pikku hiljaa ylöspäin kustannuspaineiden myötä. Niinpä myös mahdollisuudet prosentin alentamiseen tulisi käyttää, silloin kun siihen on suinkin varaa.


Kunnanvaltuusto alensi Teuvan veroprosenttia 0,16-prosenttiyksikköä vuodelle 2024. Ehdotan ensi maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että se esittäisi valtuustolle pientä 0,1-prosenttiyksikön alennusta myös ensi vuodelle. Verotuloja tuo alennus pienentäisi noin 77 000 euroa. Veroprosentti olisi 9,6. Nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella taloutemme tuon pienen alennuksen hyvin kestäisi.


Valtionosuusuudistus on valmisteilla. Sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alusta alkaen. Uudistuksen vaikutusten kuntakohtaisia laskelmia on odoteltu syksyn mittaan, mutta vielä niitä ei ole käytettävissä. Uudistuksesta tihkuneiden tietojen perusteella Teuvan kunta tulee siinä menettämään tulojaan. Uudistukseen tehtäneen useamman vuoden siirtymäkausi, joten tulomenetykset tuskin täysimääräisesti tulevat voimaan vielä vuonna 2026.