maanantaina, marraskuuta 16, 2009

Työryhmä hankintoihin

Tulevaisuuslautakunta on pohtinut kunnan hankintoja nimenomaan paikallisen elinkeinoelämän näkökulmasta. Laki julkisista hankinnoista ohjaa menettelytapoja kuntien ostaessa tavaroita ja palveluja. Laki on kunnissa koettu aika vaikeaksi. Pienestäkin menettelytapavirheestä voi joutua markkinaoikeuteen ja sen päätöksen seurauksena maksamaan korvauksia yritykselle, joka kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi.

Minusta laki on mainettaan parempi. Se on selkeä ja looginen. Sen mukaiset menettelyt pitää vain hallita. Voisi olla parempi, että kilpailuttaminen ja siihen liittyvä osaaminen kunnissakin keskitettäisiin. On kovin haasteellista, jos jokaisessa kunnan toimintayksikössä täytyy tämä laki osata perusteellisesti.

Joka tapauksessa se, että laki on koettu vaikeaksi, on johtanut siihen, että turhankin paljon energiaa kuluu hankintojen menettelyjen miettimiseen, ja hankintojen sisältöjen pohdinta jää puolestaan liian vähälle. Miten kunta voi toimia, jotta paikkakunnalla olisi nyt ja tulevaisuudessa tarjolla niitä palveluja ja tavaroita, joita kunta haluaa ostaa? Miten kunta voi edistää tervettä kilpailua näillä aloilla? Miten tarjouspyyntö tulee tehdä, jotta paikallinen pienyrityskin pystyy jättämään kilpailukykyisen tarjouksen? Mikä merkitys paikallisuudella voi tarjouksen arvioinnissa olla? Minkälaisia eettisiä rajauksia hankintoihin tulisi liittää? Millaista laatua tarjouksissa arvostamme? Suosimmeko lähiruokaa? Tällaisia kysymyksiä toivoisin voitavan arvioida aiempaa enemmän.

Illan kunnanhallitus asettaa lautakunnan esityksestä työryhmän, johon tulee jäseniksi kunnasta hankintoja tekeviä virkamiehiä sekä edustus Teuvan Yrittäjistä ja MTK Teuvasta. Työryhmän on tarkoitus taata avoin keskusteluyhteys hankintoja tekevien henkilöiden ja paikallisten yritysten välillä. Kunta tarvitsee uusia tarjouksentekijöitä ja vaihtoehtoisia tapoja palvelujen tuottamiseen, yritykset puolestaan uusia mahdollisuuksia tarjota tuotteitaan ja palvelujaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeä asia, hyvää pohdintaa. Yksi aivan konkreettinen esimerkki tulossa olevista hankinnoista on LLKY:n henkilöstön työvaatteet. Sillä hankinnalla päätetään samalla, voivatko jotkut ompelijat saada työtä alueella vai meneekö nämäkin työt Suomenlahden eteläpuolelle tai vieläkin kauemmas. Hankintapäätöksillä ja niiden tekijöillä on suuri vastuu alueemme elinkeinoelämästä. Pitää vain ajatella tästä näkökulmasta jo tarjouspyyntöä tehdessä, mahdollisuuksia on.
Työryhmä on avainasemassa tämän näkökulman avaamisessa.