perjantaina, tammikuuta 13, 2012

"Salainen kuntakartta"

Suomen Kuvalehti julkaisi tänään ilmestyneessä numerossaan kuntakartan, jonka se väittää olevan esitys, jonka ministeriö aikoo helmikuussa julkaista uudesta kuntajaosta. Valtiovarainministeriö on tänään kiistänyt, että kyseessä olisi lopullinen esitys.

Suuntaa tuo kartta kuitenkin näyttänee. Se on ennakkotietojen perusteella aika lailla odotetettavissa ollut versio. Kuntien määrää vähennetään rajusti nykyisestä 336:sta noin 70:een. Etelä-Pohjanmaalla Seinäjokeen liittyisivät Lapua, Ilmajoki, Jalasjärvi ja Isokyrö. Meidän alueellamme yhteisen kunnan muodostaisivat Kauhajoki, Kurikka, Teuva, Isojoki ja Karijoki.

Esitys johtaa äärimmäiseen vallan ja hyvinvoinnin keskittämiseen. Muodostetaan tavattoman isoja keskuskaupunkeja. Niille keskitetään laajaa väestöpohjaa vaativien palvelujen tuotanto, samoin kehittämisresurssit. Reuna-alueiden kuntia niputetaan yhteen toisen luokan torppareiksi, jotka ostavat palveluja uusilta uljailta keskuskaupungeilta. Maaseudun osa tässä uudistuksessa on mopen osa.

Ei kommentteja: