perjantaina, elokuuta 16, 2013

Lehtiharju

Kun Teuvan kunta päätti lähteä mukaan perustamaan Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymää, teuvalaisten keskeinen ehto neuvotteluissa oli, että Lehtiharjun sairaalan toimintaa tulee kehittää seudun yhteisenä hankkeena. Siinä tarkoituksessa Teuvan kunta myös osti Lehtiharjun kiinteistön omistukseensa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä. Lehtiharjun sairaala oli tuottoisa yksikkö toimiessaan osana Teuvan kunnan sosiaali- ja terveystointa. Se pystyi tarjoamaan useiden kuntien asukkaille hyvää hoitoa varsin kilpailukykyiseen hintaan. Sellaisena se tuotti tuloa Teuvan kunnan kassaan, ja käytännössä muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen. Tärkeänä Teuvalla pidettiin myös Lehtiharjun työllistävää vaikutusta paikkakunnalla.

Moni asia on muuttunut noista päivistä. Kaikesta laitosmaisesta hoidosta pyritään siirtymään avopalvelujen suuntaan. Kenenkään koti ei pitäisi olla laitos. Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat tehneet omia ratkaisujaan palvelujensa järjestämiseksi. Lehtiharjun kehittämisestä on puhuttu, mutta kovin pitkälle käytännön toimissa ei ole päästy. Viime talvena käytyjen keskustelujen jälkeen Teuvan kunnanhallitus hyväksyi Lehtiharjun alueen kaavamuutosprosessin käynnistämisen. Tarkoituksena on rakentaa alueelle uusia nykyaikaisia tiloja, joilla turvataan tehostetun palveluasumisen saatavuus Teuvalla sekä edesautetaan Lehtiharjun toiminnallista kehittämistä.

Nyt esiin on nostettu vaihtoehtona myös Lehtiharjun toiminnan lakkauttaminen. Toiminnan kehittämistä tai lakkauttamista pohtimaan on llky:n johtokunta asettanut työryhmän, jolle on annettu hyvin lyhyt työskentelyaika. Tuntuu epätodennäköiseltä, että tuossa ajassa työryhmä löytäisi selvät sävelet toiminnan kehittämiseen, kun niitä ei ole löydetty koko llky:n toiminnan aikana. Esitetyssä aikataulussa pystytään lähinnä tekemään esitys toiminnan alasajosta.

Työryhmä tarvitseekin ilmiselvästi lisäaikaa työnsä kelvolliseen suorittamiseen. Työn tavoitteena tulee olla Lehtiharjun toiminnan aktiivinen kehittäminen seudullisena hankkeena llky:ä perustettaessa annettujen lupausten mukaisesti. Tietenkään muuttuneita olosuhteita ja hoitokäsityksiä sivuuttamatta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

oliskohan asia niin että päättäjinä toimii "ei tietämättömät ihmiset" , jotka eivät tiedä/välitä ihmisten hyvin voinnista!!!!!!!!! tuntuu siltä että jotka eivät osaa / pysty puolustamaan itseään, jäävät vaille mitään huomiota! KAIKKI OVAT SAMANARVOISIA, ikään sukupuoleen tai sairauteen katsomatta! Onko kaikille paikka missä pystyy seuraamaan ihmisten kuntoa ja missä saa sen tarvittavan päivittäisen tuen, hoidon ja seurannan ??? Herää kysymys että tämäkö on nyt sitä "suomen eutanasiahoitoa" Kaikki meni perseelleen kun teuva liittyi llkyhin, kaikki palvelut viedään pois. Tuntuu siltä että ihmisarvo ja elämä on mitään sanomaton!!!!! SIIS JÄRKI KÄTEEN TE PÄÄTTÄJÄT !!!!!!!!!!Teuvalla oli ennen hyvä olla mutta nyt tuntuu että kaikki voi pahoin eikä ole kyllä yhtään turvallisuuden tunnetta!!!!!! Toivottavasti kaikki vaan lähtee Teuvalta pois, sittenpähän päättäjät näkisivät mitä on tullut tehtyä ! Kai tämä on tarkoituskin että kuntalaiset "ajetaan" kauemmas omalta paikkakunnaltaan :(