tiistaina, helmikuuta 02, 2016

Sote-väsymystä?

Sote-ratkaisua on vatvottu valtakunnassa jo niin monta vuotta, että useimpia aihe jo kyllästyttää. Prosessi on ollut niin turhauttava, että sama tunne hiipii pintaan itsellänikin.

Mutta on syytä terästäytyä: Uudistus tarvitaan. Nykyrakenteilla ei maaseudun väestön vähetessä ja koko maan ikärakenteen muuttuessa pärjätä. Nykykehitys on johtanut myös melkoiseen eriarvoistumiseen. Soten näkökulmasta väestö jakautuu entistä selvemmin kolmen kerroksen väkeen. Ensimmäisessä kerroksessa asuvat käyttävät kunnallisia peruspalveluja ja ovat perusturvan varassa. Toisessa kerroksessa ovat puolestaan ansioturvaan oikeutetut työterveyshuollon ja muiden työnantajien osarahoittamien palvelujen käyttäjät. Kolmannessa kerroksessa ollaan yksityisten vakuutusten ja erilaisten työnantajien rahoittamien palvelujen piirissä. Tämän tyypittelyn lainasin kansleri Kauko Sipposen tuoreesta kirjasta "Se suuri kuntauudistus". Jo nyt maassamme terveimmillä ihmisillä on paras sairaanhoito.

Toivon siis sote-uudistuksen onnistuvan. Ja omalta pieneltä osaltani teen töitä sen eteen.

1 kommentti:

Teuvan kirjasto/Aki kirjoitti...

Sipposen kirja on luettavissa netissä, mutta pian se on saatavilla myös Teuvan kirjastosta ihan perinteisenä paperiversiona.