torstaina, helmikuuta 20, 2020

Iltakoulu

Ilkka-Pohjalaisessa oli taannoin juttua, jossa naapurikunnan iltakoulukäytäntöä tarkasteltiin kriittisesti. En tiedä mitään heidän käytännöistään, enkä tunne tarvetta ottaa kantaa niihin, mutta juttu sai minut miettimään Teuvan kunnan käytänteitä.

Teuvallakin kunnanhallituksessa on usein ns. iltakouluasioita. Se tarkoittaa sitä, että kunnanhallitukselle kerrotaan jostain valmisteluun tulleista tai tulossa olevista asioista. Asiaa taustoitetaan, haetaan tarvittaessa valmistelua ohjaavaa linjausta tai halutaan asiaan laajempaa paikallistuntemusta.

Minusta menettely on hyvä ja hyödyllinen. Siihen liittyy kuitenkin tiettyjä reunaehtoja:

Jos asia tuodaan keskusteluun täysin valmistelemattomana ja ilman mahdollisuutta perehtyä asiaan etukäteen, saatetaan kanta asiaan löydä lukkoon, ennen kuin faktoja on riittävästi selvitetty. Sen jälkeen kannan muuttaminen on vaikeampaa, vaikka tosiasiat puhuisivat muutoksen puolesta.

Virkamiehet valmistelevat ja tekevät päätösesityksensä virkavastuulla. He vastaavat siitä, että esitykset eivät ole lainvastaisia, ja että ne ovat myös kunnan ja kuntalaisten edun mukaisia. Iltakoulukeskustelu ei tuo tähän muutosta. Eli keskustelusta huolimatta virkamiehet tekevät esityksensä oman osaamisensa ja näkemyksensä pohjalta.

Entäs sitten se asioiden julkisuus? Iltakoulukeskustelu on alustavaa valmistelua, ikään kuin lähetekeskustelu asian valmisteluun. Se käydään luottamuksellisena. Mutta tuotaessa asiaa päätöksentekoon, kaikki pitää esittää yhtä lailla avoimesti ja julkisesti, kuin että asiassa ei tätä alustavaa lähetekeskustelua olisi käyty.

Ei kommentteja: