keskiviikkona, helmikuuta 19, 2020

Teuvan lastausraide

Suupohjan radan säilymisen eteen on tehty aktiivista työtä toistakymmentä vuotta. Viime aikoina toimintaan on tullut uutta ryhtiä Etelä-Pohjanmaan rautatieyhdistyksen ja sen aktiivisen ja osaavan toiminnanjohtajan Jorma Vierulan myötä. Radan taloudellisia vaikutuksia selvitetään, henkilöliikenteen mahdollisuuksia tutkitaan ja Teuvalle suunnitellaan lastausraiteen pidentämistä.

Radan ongelmia ovat kunto ja liikenteen vähäisyys. Rata on yli 100 vuotta vanha, ja mm. useat sillat ovat korjauksen tarpeessa. Liikennöinnin ylläpito edellyttää ns. tehostettua kunnossapitoa, joka maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Liikennevirasto harkitsee radan kunnossapidon lakkauttamista. Se tarkoittaa taas käytännössä myös liikenteen lakkaamista.

Viime vuonna radan kuljetusmäärät ovat olleet reilussa kasvussa. Silti kokonaismäärät ovat vielä vaatimattomia. Mutta kasvupotentiaalia on runsaasti. Teuvalta on viime vuonna  ja alkuvuonna 2020 lastattu melkoiset määrät puuta. Metsäyhtiöiden edustajat ovat käyneet tutustumassa lastauspaikkaan ja sen hyväksi havainneet. Suupohjassa metsien hyödyntämisaste on alhainen. Kasvavat lastausmäärät tarkoittavat, että kantarahatuotot kasvavat - sen lisäksi että osa kumipyörillä kuljetetusta puusta kulkee nyt rautateillä.

Puun lastaus ja kuljetus Teuvalta rautateitse on kuitenkin tehotonta ja tämän vuoksi heikosti kannattavaa. Käytännössä pyritään lastaamaan täysiä junia. Jos se ei ole mahdollista, lastataan puolikkaita junia, ja kuljetuksia yhdistellään matkan varrella. Teuvalla ei täyspitkää junaa pysty lastaamaan.

Siksi on suunniteltu lastausraiteen pidentämistä Teuvalla. Jatkoa tarvittaisiin vain noin 100 metrin matka. Kustannuksia tämä tietäisi noin 200.000 euroa. Koska liikennevirasto ei ole valmis tähän satsaukseen, on rautatieyhdistys kerännyt rahoituksen maakunnista. Lähinnä kunnilta ja Kaskisten satamalta, jolle puunkuljetukset on elinehto. Teuvan kunnan osuus rahoituksesta on n. 60.000 euroa. Suunnittelu on tekeillä ja rakentamaan toivotaan päästävän vielä kevään aikana.


Ei kommentteja: