keskiviikkona, joulukuuta 02, 2020

Monipaikkaisuus

Tämä on muotitermi. Mutta termin takana on täyttä asiaa.  Monipaikkaisuus koostuu eri paikoissa tapahtuvasta asumisesta, työstä, liikkumisesta, palvelujen käyttämisestä, harrastuksista ja omistamisesta.  Yhden kiinteän asuinpaikan sijaan vietämme arkea ja vapaa-aikaa useissa eri paikoissa liikkuen niiden välillä. Keskeisin monipaikkaisten ryhmä on kesäasukkaat.

Monipaikkaisuus lisääntyy, koska siihen on mahdollisuuksia, ja koska se tuottaa hyvinvointia. Joillekin se on yksinkertaisesti tapa järjestää toimiva arki (lasten vuoroasuminen, etäomaisen hoito). Ihmisten monipaikkaisuus on lisääntynyt työn ja opiskelun muutosten (etätyö, pendelöinti), vapaa-ajan lisääntymisen ja perhesuhteiden muutosten sekä liikenne- ja viestintätekniikan kehityksen ansiosta.

Miten otamme tulevaisuuden palvelujen suunnittelussa monipaikkaiset huomioon? Mitä meillä on tarjota kaupunkilaiselle, joka haluaa viettää osan ajastaan maalaismiljöössä? Pitääkö monipaikkaisuudella olla rooli uudessa kuntastrategiassa?


Olen tätä kirjoittaessani lainannut Luken Hilkka Vihisen Monipaikkaisuus on mahdollisuus -seminaarissa esittämiä ajatuksia.

Ei kommentteja: