torstaina, joulukuuta 03, 2020

Tuulivoimasta

 Kunnat haluavat, että niiden alueelle investoidaan. Investoinnit luovat kaivattua taloudellista aktiviteettia. Tuulivoimaloiden osalta on merkittävä lisä kunnan tuloihin.


Toisaalta tuulivoimalat ovat teollista energian tuotantoa ja niillä on ympäristövaikutuksensa. Kuntalaisten mielipiteet tuulivoiman suhteen jakautuvat voimakkaasti. Terveysvaikutukset huolettavat. Samoin vaikutukset ympäristöön, maisemaan ja kiinteistöjen arvoihin.


Teuvan kunta suhtautuu myönteisesti tuulivoimarakentamiseen. Haluamme olla kuitenkin vaikuttamassa siihen, minne sitä rakennetaan. Tärkeitä tarkasteltavia näkökulmia ovat


  • luonnonolosuhteet
  • etäisyys asutuksesta
  • vaikutus kulttuurimaisemaan.


Pidämme perusteltuna, että tuulivoima-alueet suunnitellaan yleiskaavaprosessissa, jossa kuntalaisten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet turvataan. Yleensä myös ympäristövaikutusten arviointimenettely on tarpeen. Pidämme haitallisena yksittäisten tuulivoimaloiden sijoittelua ympäri kuntaa. Mieluummin keskitetään alueille, joissa asutus on etäällä ja vaikutukset ympäristöön jäävät vähäisemmiksi.


Emme ole tehneet mitään päätöstä metri-tai kilometrimääristä, joka voimalalla tulee olla asutukseen. Emme pidä sellaisen päätöksen tekemistä laillisena. Kunta voi vaikuttaa maankäyttöön niillä keinoilla, jotka sille lainsäädännössä on osoitettu. Näistä tärkeimmät ovat kaavoitusmenettely ja suunnittelutarveratkaisu. Pidämme oikeana, että etäisyydet ratkaistaan tapauskohtaisesti siten, että haitat minimoidaan. Esimerkiksi äänen etenemiseen luonnossa vaikuttaa moni tekijä: maaston muodot, puusto, tornin korkeus, tietysti voimalan tuottama melun määrä, mutta myös koko ajan vaihtuvat asiat kuten sää ja tuulen suunta ja voimakkuus. Siksi onkin tärkeää, että selvitykset kaikista vaikutuksista tehdään erityisellä huolella ja luotettavasti.



Ei kommentteja: