tiistaina, maaliskuuta 24, 2020

Koronapäivitys

On ollut ilahduttavaa huomata, miten yhteisöllisyys ja auttamishalu vahvistuvat vaikeina aikoina. Niin meillä Teuvalla kuin myöskin muualla. Esimerkkinä vaikkapa se, miten vapaaehtoisten voimin saatiin parissa päivässä organisoitua riskiryhmiin kuuluvien kauppa-, apteekki- ja ateriapalvelujen toimitukset. Tiedot ja yhteyshenkilöt löytyvät nettisivuiltamme. Nyt toivonkin, että ikäihmiset ja muut koronan riskiryhmiin kuuluvat rohkeasti ja kainostelematta ottavat palvelut käyttöön. Seuraavaksi on suunnitteilla puhelimitse tapahtuvaa ystäväpalvelua.

Korona kurittaa kuntien taloutta rankasti. Juuri nyt me keskitymme terveyden ja peruspalveluiden turvaamiseen. Aikanaan joudumme tekemään korjausliikkeitä talouteen. Takaisinmaksuaika voi olla pitkä. Valtio on luvannut auttaa kuntia vähenevien tulojen ja kasvavien menojen ongelmissa. Eilen kuntaministeri Sirpa Paatero ei tiedotustilaisuudessaan kertonut tästä juuri mitään konkreettista. Tämä on sinänsä ymmärrettävää. Taloudellisten vaikutusten määrää on tässä vaiheessa aika mahdotonta luotettavasti arvioida. Ja maan hallituskin keskittyy nyt taudin nujertamiseen. Valtakunnan tasolla vaikutukset ovat kuitenkin miljardiluokkaa ja Teuvalla miljoonaluokkaa.

Teuvan kunnanhallitus piti eilen illalla ensimmäisen sähköisen kokouksensa. Eli toisin sanoen kokous pidettiin videoyhteydellä. Listalla oli vain kaksi asiaa, koska halusimme vähän kokeilla etäkokokoustamista. Yhteydet toimivat hyvin, ja kokous oli varsin sujuva. Ensi maanantaina on sitten täysimittainen kunnanhallituksen kokous etäyhteydellä. Silloin käsittelyssä mm. viime vuoden tilinpäätös.

Elisessä kokouksessa kunnanhallitus myönsi minulle ns. erityistoimivallan. Näin poikkeusoloissa päätöksiä joudutaan tekemään joskus hyvinkin nopealla aikataululla. Erityistoimivallan nojalla voin tehdä päätöksiä kunnanhallituksen puolesta, kun kuntalaisten terveys, turvallisuus tai palvelujen turvaaminen sitä edellyttää. Kunnanhallituksella on näihin päätöksiin normaali otto-oikeus, eli se voi ottaa ne halutessaan käsittelyynsä ja muuttaa päätöstä.

Pääministeri on kertonut julkisuuteen, että tänään on taas odotettavissa uusia ohjeita ja rajoituksia. Nyt voi olla odotettavissa liikkumisen rajoituksia ja ravintoloiden sulkemisia. Edelleen toiveeni on, että kaikki noudattavat viranomaisten ohjeita, suosituksia ja määräyksiä. Ne on tehty meidän kaikkien turvallisuuden turvaamiseksi.

2 kommenttia:

SIITÄ VAAN!! kirjoitti...

Hyvä,näin toimitaan,joskin,Ravintoloiden sulkeminen ei olekkaan vissiin niin yksinkertaista?? Laki on este!!

Unknown kirjoitti...

Kyllä se siitä. Ei murehrita liikaa, ettei saara stressiä,koska son vaarallista. Annnetahan hevoosen murehtia, ku sillon isoompi pää.