perjantaina, helmikuuta 17, 2023

E-kirjasto

Kuntien yhteistä -ekirjastoa valmistelee e-kirjastohanke. Hanke toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön projektirahoituksella, ja sitä vetää Helsiningin kaupunginkirjasto.


Kyseessä on yhden luukun e-kirjasto. Se tarkoittaa, että yhden verkkosivun tai mobiiiliaplikaation kautta on käytettävissä monipuolinen kirjastokokoelma. Hankkeessa luvataan helppokäyttöisyyttä ja tasa-arvoisuutta.


Kirjastojen(kin) toimintaympäristö muuttuu koko ajan mm. digitalisaation sekä kirjamarkkinan ja tekijänoikeuslainsäädännön muutosten myötä. Tähän liittyvä työ vaatii erityistä osaamista ja asiantuntijaosaamisen keskittämistä.


Tällä hetkellä -kirjastokokoelmia on Suomessa yli 30, ja niiden laajuus vaihtelee runsaasti. Käyttäjien ja kirjastojen työntekijöiden näkökulmasta järjestelmä on sekava, sillä eri aineistotyypit sijaitsevat erilaisilla teknisillä alustoilla. Käyttäjän täytyy siirtyä palvelusta toiseen sen mukaan, haluaako hän päästä käsiksi kotimaiseen vai ulkomaiseen e- tai äänikirjaan tai kotimaiseen tai ulkomaiseen aikakauslehteen. Tähän halutaan muutos.


Jatkossa e-kirjastopalvelut on tarkoitus tuottaa valtakunnallisena yhteistyönä, jolloin toiminta on kustannustehokkaampaa, ja lainattavasta kokoelmasta saadaan laajempi ja monipuolisempi. Uuuden, tässä kuvatun e-kirjaston on tarkoitus aloittaa vuoden 2024 alussa.

Ei kommentteja: