perjantaina, helmikuuta 24, 2023

Kuntatalous kiristyy

Kuntatalous on viime vuonna ja todennäköisesti myös tänä vuonna aika hyvässä tilassa. Seuraavat vuodet lienevät tiukempia.


Ensinnäkin maailman talouskehitykseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, joista ehkä merkittävin on Euroopassa edelleen jatkuva sota. Energiakriisikään ei vielä ole ohi, vaan ensi talvi saattaa tuoda uusia haasteita. Inflaatio on voimakasta ja korot ovat nousseet.


Valtiontalous on kroonisesti alijäämäinen. Eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen tehtävänä on talouden tasapainotus. Se ei voi olla vaikuttamatta kuntien toimintaan ja kuntien rahoituspohjaan.


Vuoden alussa aloittaneet hyvinvointialueet eivät nähtävästi pysty toimimaan niille osoitetulla rahoituksella. Sosiaali- ja terveyspalveluihin myöskin kertyi koronavuosina hoitovelkaa, jota joudutaan kuromaan umpeen. Palkankorotukset ja palkkojen harmonisointi aiheuttavat hyvinvointialueille merkittäviä lisäkustannuksia. Hyvinvointialueiden valtionosuuksia joudutaan valtiontalouden tilasta huolimatta lisäämään. Tämä vaikuttaa ratkaisuihin julkisen talouden muilla lohkoilla, varmaan myöskin kuntataloudessa.

Ei kommentteja: