keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2006

Esteettömyys

Paula Muotio toi tämänpäiväisessä Tejukassa esiin vammaisnäkökulmaa Parran kehittämisessä. Parraan kaivattiin mm. BiSki-kelkkaa, jolla liikuntaesteisetkin voisivat harrastaa laskettelua. Idea välittyi lehden kautta varmasti myös Vapaa-ajankeskus Parra Oy:lle, joka Parran laskettelukeskusta ylläpitää. Jos heiltä löytyy asiaan kiinnostusta, olen valmis kehittelemään yhteistyötä asian edistämiseksi.

Paula on joskus tuonut myös esiin ajatuksen siitä, että Teuva julistautuisi esteettömäksi kunnaksi - siis kunnaksi, jossa kaikessa toiminnassa otettaisiin huomioon myös liikuntaesteiset.

Kun rakennamme tänä päivänä toimitiloja ja liikennealueita, tulisi niiden rakenteiden olla hyviä ja toimivia pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka emme asettaisi katsettamme kuin 20 tai 30 vuoden päähän, huomaamme että väestörakenne mitä todennäköisimmin on varsin erilainen kuin tänä päivänä. Monet meistä ovat silloin eläkeiässä, ja myös liikkumisen esteet ovat silloin yleisiä. Tämä tulisi tämän päivän suunnittelussa ja rakentamisessa huomioida.

Esteettömyyden huomioiminen voi toki helposti johtaa kalliisiin ratkaisuihin. Kunnolla ja varhaisessa vaiheessa suunniteltuina osa ratkaisuista voi olla kuitenkin hyvinkin edullisia. Ja se mikä on hyvää liikuntaesteiselle, on yleensä hyvää ympäristöä meille kaikille.

Miten Teuva profiloituu, miten erottautuu naapureistaan? Kun Teuvan strategiaohjelmaa mietitään, tämä on yksi käytännön kysymys, johon otetaan kantaa.

Ei kommentteja: