torstaina, joulukuuta 17, 2009

Kynnysarvot nousevat

Siis mitkä ihmeen kynnykset? Valtioneuvosto antoi eduskunnalle 9.10.2009 esityksen julkisista hankinnoista annetun lain muuttamisesta. Se pitää sisällään niin sanottujen kansallisten kynnysarvojen nostamisen. Jatkossa laki julkisista hankinnoista ei koske tavara- ja palveluhankintoja, joiden ennakoitu arvo on vähemmän kuin 30.000 euroa (tähän asti ollut 15.000). Terveys- ja sosiaalipalvelujen osalta raja on jatkossa 100.000 euroa, kun aiemmin yli 50.000 euron hankinnat on tarvinnut kilpailuttaa. Rakennusurakoissa raja nousee 100.000 eurosta 150.000 euroon.

Aika isoja lukuja pienen kunnan ja sen pienten yritysten näkökulmasta. Laki ei siis noita summia pienempiä hankintoja koske. Mutta kyllä hyvä hallintomenettely ja vastuullinen verovarojen käyttö edellyttävät, että tarjouspyynnöt lähtevät liikkeelle paljon pienemmistäkin hankintaeristä. Teuvan kunnassa kunnanhallitus on hyväksynyt hankintaohjeet, jotka koskevat myös näitä kynnysarvot alittavia ostoksia. Yli 2.000 euron hankinnoista tulee tehdä kirjallinen tarjouspyyntö, joka lähetetään vähintään 3 - 5 palvelun- tai tavarantoimittajalle. Tarjouspyyntö julkaistaan myös kunnan internet-sivuilla. 200 - 2000 euron suuruisissa hankinnoissa tarjoukset voi pyytää puhelimitse. Alle 200 euron hankinnoissa saa ostopäätöksen tekevä viranhaltija käyttää menettelyn osalta omaa harkintaansa, mutta hyvää hallintotapaa tulee noudattaa. Siihen kuuluu varmasti ainakin hintatietojen vertailu. Käytäntömme ei hankintalain muutoksen myötä meillä ole tältä osin muuttumassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä näin ! Tämä antaa paikalliselle yrityselämälle ja varsinkin uusille yhteistyökumppaneille mahdollisuuksille päästä tarjoamaan palveluksiaan
Teuvan kunnalle.
Asiaan liittyen on hyvä, että laaja-alainen toimikunta alkaa työstämäään ja keskustelemaan kunnan hankinnoista ja kilpailutuksien käytännöistä saman pöydän ympärillä.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan tarjouspyyntöjä! Toimikunta olkoon aktiivinen ja huomioikoon kaikki paikkakunnan yritykset, myös yksinyrittäjät!