perjantaina, maaliskuuta 26, 2010

Pitkä nimi

TeJuKan palstoilla joku ihmetteli Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän nimeä. Melkoisen hankala ja byrokraattinenhan tuo nimi on. Kuntalaki edellyttää, että liikelaitoksen muodossa toimivan kuntayhtymän nimessä on sana liikelaitoskuntayhtymä. Lyhyempi puhuttelunimi olisi kuitenkin kovasti tarpeen.

Liikelaitoskuntayhtymän on tarkoitus olla vähän niin kuin perinteisen kuntayhtymän ja osakeyhtiön välimuoto. Kun Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymää perustettiin, tavoitteena oli nimenomaan yhtiömäinen joustava toiminta, kustannusten läpinäkyvyys ja liiketoimintaosaamisen korostaminen. Muun muassa johtokunnan jäsenten valinnassa piti korostua asiantuntijuus poliittisen edustavuuden sijaan.

Keskeinen periaate liikelaitoksen toiminnassa on palvelujen tuotteistus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liikelaitoksella tulee olla toimiva kustannuslaskenta, josta nähdään selkeästi, paljonko minkäkin palvelun tuottaminen maksaa. Kunnat ostavat liikelaitoskuntayhtymältä näitä palveluja, ja maksavat käytön mukaan. Kustannustietoisuus lisääntyy niin liikelaitoskuntayhtymän henkilökunnan kuin kunnan päättäjien keskuudessa.

Kun liikelaitoskuntayhtymä on toiminut vasta vuoden, sen hallinnossa herätellään keskustelua tuotteistuksen tarpeellisuudesta. Esitetään, että kustannukset voitaisiin jakaa periaatteella euroa/asukas. Jos näin meneteltäisiin, puututtaisiin aivan keskeiseen yhdessä sovittuun periaatteeseen. Hylättäisiin tavoitteet kustannusten läpinäkyvyydestä ja kustannustietoisuuden lisäämisestä. Vaikka tuotteistus on työläs tehtävä, se tulee ripeällä aikataululla valmistella, jotta saamme jotain tolkkua syntyvistä kustannuksista.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä asia kun johto antaa tietoa monista asioista.
Nimi on varmaankin aikoinaan hyvin tuumattu. Liikelaitoskuntayhtymä sana esiintyy sitten useissa yhtymänimissä. Jos rannikolle tulee vielä uusi liikekuntayhtymä (voiko niitä enää tullakaan), onkohan se sitten Merisuupohja peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä. Nimi olisi voinut olla vaikka Suupohja liikelaitoskuntayhtymä, tai päinvastoin. Jo perustamissop. 1. pykäläs sanotaan, jotta jatkos sopimukses käytetään sanaa Liikelaitoskuntayhtymä. Tuntuikohan pitkältä jo perustaessa?
Lyhennys "llky" on rekisteröity verkkotunnus, jota jo näytetään kaytettävän jatkona sanoissa: Suupohjan peruspalvelu-LLKY? Netistä sanahaulla "llky" löytyy helposti alueen yhtymä, mutta "liikelaitoskuntayhtymä" sanalle tulee hakutuloksia pilvin pimein. YTJ-tietopalvelun sanahaulla "liikelaitoskuntayhtymä" ei tule osumaa, muiden kylläkin. Vastataanko puhelimeen "llky".
Järkevän tuntuista puhuttelunimeä ei heti löydy, ja tarviiko järkevä ollakaan. Miltä tuntuu Supepa, kerran sanottuna hölmöltä, mutta kun on lausunut ääneen muutamia kertoja, jo vähän mukavammalta. Ei ehkä ihmeempi kuin yhtymän tietokanta "Seffica". Keksikää nimiä, vaikka kouluissa, se virkistää. Haloo... Supepal.

Anonyymi kirjoitti...

Joku muukin on pohtinut asiaan liittyviä nimiä. Jo kauan sitten. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilla on pitkälti asiaa yhtymänimistä. Ohessa nettiosoite. Juttu on ilmestynyt myös Kielikellossa 2/2009.
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=3478
Sama Supepa

Anonyymi kirjoitti...

Nimi on ihan sama, kun han homma vain toimisi, eikä kaikki asiointi vain olisi vaikeampaa kuin aikaisemmin!!! Alas koko kuntayhtymä!