perjantaina, maaliskuuta 27, 2015

Toinen aste

Keskiviikkona järjestettiin Seinäjoella maakunnallinen seminaari toisen asteen koulutuksesta. Alun perin tarkoitus kai oli miettiä, miten koulutuksen järjestäjäverkkoa lähdetään kehittämään eduskunnan asiasta hyväksymän lain pohjalta. Vaan kuten tunnettua, eduskuntapa hylkäsi lakiesityksen. Samoin se hylkäsi esityksen rahoituksen uudistamisesta.

Näin ollen seminaarissa oli kovin vähän uutta kerrottavaa. Ehkä merkittävin asia, joka tuli ilmi, oli että vaikka edellä mainitut keinot säästöjen aikaan saamiseksi jäivät hyväksyntää vaille, on hallituksen kehyspäätös säästövaateineen voimassa. Niinpä koulutuksen yksikköhintoja tultaneen alentamaan (€/opiskelija), ja oppilaitosten ylläpitäjät joutuvat itse  etsimään säästökohteet.

Kyse on mittavista lisäsäästöistä. Oppilaitokset ovat juuri nyt sopeuttamassa toimintaansa oppilasmäärien voimakkaisiin leikkauksiin. Kun nyt sitten oppilasmäärien lisäksi leikataan myös oppilaskohtaisia tuloja, voivat oppilaitokset joutua kohtuuttoman säästökuurin kohteeksi. Koulutuksen laatu ja saavutettavuus voivat vaarantua. Opiskelijoiden yhdenvertaisuus maan eri osissa on myös koetuksella.

Ei kommentteja: