torstaina, maaliskuuta 09, 2023

HYVTES

Kuntiin ja hyvinvointialueille saatiin neuvoteltua työ- ja virkaehtosopimus, tottelee lyhennettä HYVTES. Työnantajien edustaja KT hyväksyi viime vuonna lakkojen uhatessa, että mikäli yksityisellä puolella palkankorotuslinja ylittää odotetun, saavat myös kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijät lisäkorotuksen. Tuo ehto katsottiin lauenneeksi, vaikka yksityisen puolen korotuksista ei määräaikaan mennessä päästykään sopuun.


Kunta- ja hyvinvointialueiden palkankorotukset ajanjaksolla 1.5.2022 - 30.4.2025 ovat kustannusvaikutukseltaan 7,92 %. Euromääräisesti tuo tarkoittaa reilua 1,8 miljardia euroa lisää vuotuisia kustannuksia. Luit oikein, valtava summa.


Varmaankin kuntatyöntekijä on korotuksensa ansainnut. Samoin hyvinvointialueen. Ja henkilökunnasta on pulaa. Ja inflaatio syö rahan arvoa. Mutta, mutta. Kun hyvinvointialueet eivät muutenkaan näytä pärjäävän niille myönnetyllä rahoituksella, vaan omasta mielestään tarvitsisivat reilun miljardin lisää. Ja kun HYVTES  tuskin kattaa kaikkia palkkaharmonisoinnin kustannuksia, alkaa paine julkiselle taloudelle käydä valtavaksi…Ei kommentteja: