keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Elinkeinopoliittinen ohjelma valmisteilla

Yrittäjät ja Teuvan kunta laativat yhdessä elinkeinopoliittista ohjelmaa. Tavoitteena on löytää keinot, jiolla yrittämisen edellytyksiä paikkakunnalla parannetaan. Tärkeää on myös selkeiden pelisääntöjen kokoaminen siitä, millä tavoin kunta tukee yritystensä kehittämistä, ja millä porkkanoilla uusia yrityksiä houkutellaan.

Yrittäjien ja kunnan yhteinen työryhmä on kokoontunut pari kertaa, ja ohjelman kulmakivet alkavat hahmottua. Kunnan vetovoimaa ja uutta kuntakuvaa rakennetaan kolmen keskeisen teeman perustalle. Ne ovat yrittäjyys, infrastruktuuri ja tekemisen meininki.

Yrittäjyys pitää sisällään mm. yrittäjien yhteistyön kehittämisen, yrittäjien aktiivisen osallistumisen paikkakunnan kehittämiseen, kunnan merkittävimpien yrityksien näkyvyyden sekä yritystukiperiaatteet.

Infrastruktuuri muodostuu mm. asunnoista ja tonteista, yritystiloista, hyvistä liikenneyhteyksistä, koulutuksesta, kulttuurista sekä peruspalveluista.

Tekemisen meininkiä edustaa mm. ripeä (etten sanoisi rivakka) päätöksenteko, toiminnan pitkäjänteisyys ja ennustettavuus, sektorirajat ylittävä yhteistyö sekä asukkaiden ja yrittäjien tuki yhdessä valitulle linjalle.

Ehkä kaikkein keskeisimmäksi teemaksi elinkeinopoliittisen ohjelman valmistelussa on nousemassa yhdessä tekeminen. Ohjelmasta ei ole tulossa vain kunnan elinkeinopoliittista julistusta, vaan voimat kokoava yrittäjien ja kunnan yhteinen toimintaohjelma.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä ja tärkeää, että yritysten tukemiseen luodaan pelisäännöt, jolloin tukeminen on mahdollisimman tasapuolista.

Kunnan pitää toimia näissä tukiasioissa kuten yritys, eli sijoitettu raha (annettu tuki) pitää saada jollakin ajanjaksolla takaisin korkojen kanssa esim. verotulojen kasvuna ym.

Yrityksiltä odottaisin myös moraalia tukien hakemiseen ja käyttöön. Tukea ei pidä hakea vain siksi, koska sitä on tarjolla, vaan silloin kun siihen on perusteltu tarve. Esimerkiksi jos yritys saa köyhältä kunnalta tukea ja jakaa samalla omistajilleen huomattavan suuret osingot, on mielestäni moraalisesti aika arveluttavaa.

Mikko Koskela