maanantaina, maaliskuuta 20, 2006

Mikä suunta?

Kunnallishallinto elää mielenkiintoista vaihetta. Kunta- ja palvelurakenneuudistus etenee siten, että kesän korvilla hallitus antanee eduskunnalle puitelakiesityksen siitä, miten asiassa tulee toimia. Useamman ministerin suulla on todisteltu, että kuntien pakkoliitoksia ei tule. Uskottaneen siis se. Mutta nähtävästi kunnat velvoitetaan peruspalvelujen tuottamisessa hyvin pitkälle menevään yhteistyöhön. Tämä yhteistyö taas näyttää hyvin pitkälle suuntaa siihen, mitkä kunnat kuuluvat yhteen. Ei siis ole ollenkaan sama, kenen kanssa liittoudutaan.

Tällä alueella Suupohjan seudun (Kauhajoki, Jurva, Karijoki, Isojoki ja Teuva) kunnilla on jo vakiintunutta yhteistyötä. Alukeskusohjelmaan kuuluva verkostopilotti on siitä hyvä esimerkki, samoin ammatillinen koulutus, seutuverkko sekä elinkeinotoimen kuntayhtymä. Teuvalla ei kuitenkaan kaikilta osin olla yhteistyöhön tyytyväisiä. Kritiikkiä kuulee usein.

Viime aikoina rannikon kunnat Kristiina, Kaskinen ja Närpiö ovat olleet aktiivisia yhteistyöpyrkimyksissä. Yhteisissä tapaamisissa on todettu, että rannikko on perinteinen asiointisuunta, ja moni käy myös nykyisin siellä töissä. Muun muassa muutamat yrittäjät ovat todenneet, että rannikon suunta on se, johon Teuvan kunnan tulee yhteistyötään rakentaa.

Oma kantani on se, että Teuva on osa Suupohjaa, jonka yhteistyökuvioita on mietitty sen verran pitkälle, että meidän kannattaa olla niissä jatkossakin aktiivisesti mukana, mutta puolemme pitäen. Mm. elinkeinotoimen kuntayhtymän toimintaan haluamme lisää tehokkuutta ja tasapuolisuutta. Suupohja on pieni seutukunta (vain noin 30.000 asukasta), joten mahdollisimman monessa asiassa yhteistyötä tulee laajentaa myös rannikon suuntaan.

Mitähän mieltä ovat kuntalaiset?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vaan pienenä kommenttina se, että meitä rannikolla työssäkäyviä Teuvalaisia on paljon - ja on perinteisesti aina ollut.

Siitä taitaakin johtua, että yhteistyö (jopa kuntaliitos) sinne suuntaan kiinnostaa enemmän kuin se toinen suunta... Eikä kielen tarvitse olla ongelma!

Voimia ja harkintaa tärkeän asian hoitamiseen!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä täällä ei minkään rantahurrikunnan kanssa yhdistytä yhtään mihinkään, tai minä ainakin katoan sillä sekunnilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä yhteistyöstä suuri hyöty olisi. Rannikolla valtaosa puhuu sujuvaa suomea,eikä ruotsi ole ongelma. Meillähän on nyt jo monta samaa rautaa tulessa.Parrassakin näkee rannikon väkeä runsaasti.Onhan meillä mitä tarjota,Teak,Parra,Työväki,,,,, Lisäksi emme muuttuisi miksikään ison taajaman sivukyläksi. Pohjanmaata kannattava.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan naurettavia nämä yhdistysmispuheet. Mitä järkeä on siinä, että esim. koko Suupohja olisi yhtä kuntaa? Typerää tulla edes ehdottamaan yhdistymisiä, niitä ole tähänkään mennessä tarvittu, ja se osoittaa ammattitaidottomuutta, jos niitä nyt tarvitaan.

Ehdoton ei.

Anonyymi kirjoitti...

Jurvan kans Teuvan pitää neuvotella yhrentymisestä. Sinne on niin hyvä tiekin että ei muuta kun jänispäkkärällä nasta lautaan ja kohta on Tupes ojas. Olavi 1.

Anonyymi kirjoitti...

Kunnan talous on menossa "kuralle"
2005 tilinpäätös on kuulemma menossa melkein miljoona euroa miinukselle, jos sama hallitsematon
menojen kasvu jatkuu, niin kahdessa vuodessa on syöty ylijäämä joka edellisellä valtuustokaudella sattiin kovalla työllä kerättyä. Em. merkitsee,ettäkonkreettisia yhteistyö- jaliitoskuvioita pitää saada aikaan suuntaan ja kieleen katsomatta.

Anonyymi kirjoitti...

Tervyysiä Karijoelta

Yhdistymiset turhaa löpinää mutta kummastuttaa tuo tie asia, Karijoelta ei ajeta Teuvalle jos ei oo aiva pakko. Niin se vain on, eihän meitä palijo oo mutta kyllä teiränki yritykset euroja sais enemmän jos teille sinne olis eres tie. Sitä on ny orotettu niinku leipää jonos, nöyrästi. Pitääskö täski olla joku tosissaan asialla niinku aikoonaan Myrkys oli?

Iskunvaimentimet on kallihia uusia!

Veli Nummela kirjoitti...

Totta turiset. Sekä Karijoen että Teuvan kunnan listoilla kyseinen tie on ykkösasia.Onhan kyse alueen ainoasta kuntataajamien välisestä tiestä, jolta päällyste puuttuu. Joka välissä esitämme tätä hanketta toteutettavaksi.

Tiehallinto tuntuu olevan sitä mieltä, että kuntien pitäisi maksaa tienteosta suuri osa. Minä taas olen sitä mieltä, että valtio huolehtikoon itse omista menoistaan.

Viime talvena tien varrelta soiteltiin, kun tielle ei riittänyt hiekoitushiekkaa. Kävin sen itsekin toteamassa. Ainakin kitkarenkailla pysyminen keppien välissä oli aikamoista taiteilua. Tiehallinnon suhtautuminen oli hyvin nuivaa. Tien talvikunnossapidon tasoa on tietoisesti laskettu.

Anonyymi kirjoitti...

Teuvan ja Karijoen välinen yhdystie olisi kyllä hyvä saada pian kuntoon! Kun lähdetään esimerkiksi Tampereelle tai Kankaanpäähän, niin olisi mukavaa ajella aluksi rauhallisempia teitä, ennenkuin joutuu ruuhka-alueille.
Tie palvelisi hyvänä yhdystienä niin teuvalaisia kuin jurvalaisiakin! Ja liikennettä tulisi myös toisinkin päin! Tiestä olisi selvä hyöty ainakin meille teuvalaisille.

Anonyymi kirjoitti...

Kuntien yhteinen elinkeinotoimi on kyllä hyvä oivallus. Se on vain niin, että ne kunnat, jotka eivät ole yhtä aktiivisia kuin kauhajokiset, toimivat pelkkinä maksumiehinä erilaisissa projekteissa ja kaikki hyöty menee isolle aktiiviselle naapurikunnalle.