keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006

Tilinpäätös: Menot kasvoivat tuloja nopeammin

Teuvalaisten palveluihin käytettiin viime vuonna 30 milj. euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 1,9 milj. euroa. Kustannusten nousu aiheutui mm. hoitotakuusta, palkkaus- ja eläkemenojen kasvusta sekä kiinteistöjen ylläpitokulujen noususta.

Kun tulot kasvoivat 3,6 %, käyttötalouden menojen kasvu oli lähes kaksinkertainen. Erityisen huolestuttavaa tulopuolella oli se, että verotulot kasvoivat vain vaatimattomat 2,1 %.

Teuvan kunnan tase on terve. Oma pääoma on riittävä, velkaa on vähän, ja kunnan pankkitileilläkin on vielä mukavasti rahaa. Jokainen meistä kuitenkin tietää jo omasta taloudestaan, että jos jokapäiväiset menot ovat tuloja suuremmat, ei niin voi pidemmän päälle elellä - vaikka sattuisi vähän varallisuutta pahan päivän varalle olemaankin.

Palvelutarpeet kasvavat lähivuosina. Valtiolta ei isoja apuja talouden oikaisemiseen ole odotettavissa. Toimintaa on siis tehostettava. Teuvan kunnan tilanne on aika lailla samanlainen kuin muillakin vastaavan rakenteen omaavilla kunnilla. Terveen taseemme turvin voimme tehdä tarvittavat toiminnan tehostamistoimet ilman paniikkia ja hätäilyä. Mutta liian pitkälle ei päätöksiä ole varaa siirtää, sillä ilman sopeutusta tilanne pahenee kuukausi kuukaudelta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tarttis siis tehdä jotain konkreet-
tista, tilanne on todella huolestuttava.Kunnan menoista ilmeisesti 70-80% on palkoja, henkilökunnan määrä ei ole vuoisiin vähentynyt vaikka väki on
kunnassa vähentynyt ,ei ole varaa pitää suojatyöpaikkoja,suuret ikäluokat on lähdössä eläkkeelle, kaikkia virkoja ei tartte täyttää, väkeä pitää vähentää lunnollisen poistuman avulla tuntuvasti, pitää tehdä henkilöstön vähentämis-
strategia, pättää ja totettaa se, luottamushenkilöiden pitää sitoutua siihen 110%:sti !

Veli Nummela kirjoitti...

Juuri näin se on. Väkeä siirtyy eläkkeelle lähivuosina sen verran paljon, että homma hoituu sitä kautta.

Anonyymi kirjoitti...

Teuvan kunta on jo monien vuosien ajan " säästänyt itseään hengiltä".
Mihin unohtui yrittäjien suuri tarve vastaantulohalliin ym. ym. ?? Kun lukee päättäjien kommentteja lehdistä voi tehdä sen johtopäätöksen, että meitä kuntalaisia valmistellaan pikkuhiljaa Kauhajokeen liittymisen. Eikö siinä tapauksessa ole parasta, että käytetään talletustileillä olevat varat ja otetaan vaikka lisää velkaa niin, että saadaan kaikki Teuvalla kuntoon viimeisen päälle, että täällä on hyvä elää ja asua vielä sittenkin kun olemme osa suurempaa Suupohjan kaupunkia?

Anonyymi kirjoitti...

Aivan käsittämättömön vastuutonta tekstiä tuo edellinen. Kauhajoki ,Karijoki, Isojoki ja Jurva ovat tehneet järkyttävän nekatiiviset tilinpäätökset jos Teuvastakin tehdään yhtä köyhä ja sitten liitytään toisten vielä köyhempien kanssa niin siinäpä sitten ratkaisematon rahattomien kuntien yhtälö ratkaistavaksi.
Kyllä ensimmäinen kommentoija on oikeassa, puututaan niihin rakenteisiin jotka on Teuvalaisten
päätettävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaisi keskustella myös yrittäjien hyvinvoinnista paikkakunnalla. Sillä on todella suuri merkitys myös kunnan hyvinvointiin!
Käyttäkäämme jo olemassa olevia palveluita, kuten Tieto-Taito Teuvalla -asiakaskirje kehottaa!
Pidetään Teuva omanamme!

Anonyymi kirjoitti...

Verotulothan vain vähenee kun ostetaan kalliita konsulttipäiviä ulkopuolelta. Niilläkin rahoilla kun palkkaisi kuntalaisia niin verorahat saataisiin Teuvalle.

Tehokkuutta lisää työskentelyyn, kyllä kaikille töitä riittää.