tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Hallitusohjelma

Huomenna nimitettävän hallituksen ohjelma sisältää montakin mielenkiintoista merkintää. Yksi mielenkiintoisimmista on kuntapolitiikasta lausuttu:

"Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta muodostuu luonnollisista työssäkäyntialueista ja on riittävän suuri pystyäkseen itsenäisesti vastaamaan peruspalveluista vaativaa erikoissairaanhoitoa ja vastaavasti vaativia sosiaalihuollon palveluja lukuun ottamatta. Vahva peruskunta kykenee tulokselliseen elinkeinopolitiikkaan ja kehittämistyöhön sekä voi tehokkaasti vastata yhdyskuntarakenteiden hajautumiskehitykseen."

Kuntauudistuksen tarkemmat kriteerit määritellään tämän vuoden aikana. Eduskunta säätää rakennelain, joka korvaa nykyisen puitelain. On siis tulossa jonkinlainen Paras 2 -hanke. "Hallitus ohjaa kuntauudistuksen etenemistä ja käynnistää koko maan kattavan selvityksen kullekin alueelle tarkoituksenmukaisesta kunta- ja palvelurakenteesta."

Puolueiden johtajat ovat kuin yhdestä suusta vakuuttaneet, että kuntien pakkoliitoksiin ei mennä. Hallitusohjelman sanamuodot antavat aiheen ounastella, että varsin tiukkaa ohjausta on kuitenkin luvassa.

Ei kommentteja: