keskiviikkona, huhtikuuta 26, 2006

Syksyllä kaikki on toisin?

Teuvan kunnan talous oli aikoinaan aivan kuralla. Edeltäjäni aikana se suurin töin ja tuskin saatiin hyvään kuntoon. Kunnioitettava suoritus. Nyt varsin lyhyessä ajassa talous on kuitenkin kiristynyt huolestuttavasti. Osaksi syynä on sama kustannuskehitys, joka on nähtävissä muissakin kunnissa. Osaltaan on kuitenkin kysymys menokehityksen karkaamisesta Teuvan viimevuotisen poliittisen murroksen aikana. Noin niin kuin kauniisti sanottuna.

Hyväksyessään tämän vuoden talousarvion valtuusto edellytti, että huhtikuun loppuun mennessä tulee laatia ohjelma, josta on nähtävissä, millä toimilla talous tasapainotetaan. Työ ei ole osoittautunut helpoksi. Taloustyöryhmän istunnot ovat toistaiseksi tuottaneet kovin vähän. Koska määräaika lähenee, päätin esittää jatkoaikaa. Ajattelin, että ehkä saisimme esityksen valmiiksi toukokuun loppuun mennessä, sillä päävastuualueiden päälliköille on annettu tehtäväksi tehdä esityksensä 3.5. mennessä. Koska olisi noloa työn viivästyessä hakea uudelleen lisäaikaa, ajattelin pelata varman päälle: esitin kunnanhallitukselle että sopeutusohjelman tulisi olla kasassa heinäkuun loppuun mennessä. Hallitus päätti kuitenkin pidentää määräaikaa lokakuun loppuun.

Kyllähän lokakuu on aivan oikea aika tehdä talousarviota. Mutta silloin yleensä suunnitellaan seuraavan vuoden tuloja ja menoja. Lokakuussa voidaan tämän nyt elettävän vuoden rahankäytölle tehdä enää kovin vähän.

Kouluverkkotyöryhmän työ lähestyy ratkaisuvaiheita. Tästä paikallinen aviisi näyttävästi ja asiallisesti tänään kirjoittelikin. Päätöksenteko myös kouluasiassa näyttää vaikealta.

Virkamiehille maksetaan palkkaa vaihtoehtojen valmistelusta. Luottamushenkilöt on valittu tekemään päätöksiä. Myös sellaisia päätöksiä on pystyttävä tekemään, joista ei heti kiitosta heru, mutta jotka pitkällä aikavälillä osoittautuvat kestäviksi ja onnistuneiksi.

Raha on vain väline kunnan perustehtävän toteutuksessa. Mutta jos talouden hoito laiminlyödään, juuri perustehtävä - peruspalvelujen tuottaminen - siinä kärsii. Tarvitsemme ripeyttä, päättäväisyyttä ja vastuun ottamista, jotta vielä tämän vuoden osalta talous voidaan oikaista. Lokakuu on liian kaukana.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on sitä Teuvan todellisuutta. Ei uskalleta/haluta tehdä PÄÄTÖKSIÄ, mutta silti halutaan kyllä olla päättäjiä, eli aina kun pitäisi päättää jotain josta on jollekulle haittaa/mielipahaa, mietitäänkin jo seuraavia vaaleja, jos vaikka herranen aika ei saisikaan yhtäpaljon ääniä kuin viimmeksi. Sitten kun ei uskalleta tehdä pitemmälle vaikuttavia ratkaisuja, "päätetään" käyttää "juustohöylää" siitä täällä on jo monen vuoden kokemus, mutta minun mielestäni sillä ei päästä kuin nippanappa seuraavaan vuoteen. Toinen vaihtoehto mitä paljon käytetään on puuttuminen henkilöstömenoihin, no nyt sitte maksetaan niitä takavuosien lomautuksia,säästöjä, vähennyksiä yms. moninkertaisena pitkien sairaslomien, liian aikaisen eläköitymisen yms kautta moninkertaisena. Työ vaatii tekijänsä!
Ainainen puhuminen arvokeskustelustakin jo kyllästyttää, kun ei siihen riitä kuitenkaan kanttia niin paljoa, että se johtaisi pysyviin ja pitkävaikutteisiin päätöksiin. huh tuli taas vähä purattua mieltään, mutta toiveet on silti korkealla ja toivon että yhdessä, toimien Teuvan parhaaksi, me ollaan kartalla vielä tulevaisuudessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Asia on juuri niin kuin kirjoitat. Suoraselkäisyyttä ja vastuun ottamista isoista, vaikeistakin asioista. Sitä meidän päättäjiltämme kaivataan.
Päätösten siirtäminen syksyyn on virhe. Taloustyöryhmän on otettava vastuu, jos ovat hyväksyneet valintansa em. ryhmään. Toivoisin todella Teuvan voivan toimia itsenäisenä tulevaisuudessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä osasi Kj hienosti ilmaista näkemyksensä Teuvan häiriköistä.
Ei tosiaan synny päätöksiä oikein mistään, ei ole oikein päästy edes kunnon esitysten tekoonkaan vakavista ja vaikeista hankkeista.
Vastuunkantajista ei ole epäselvää,
ne on vaalikaudelle valitut luottamushenkilöt ja toimielinten
jäsenet.
Vaalien jälkeen joku kehuskeli, että kriittiset voimat ovat valtuustossa lisääntyneet, nyt pannaan asiat kuntoon, toisin on käynyt ,kuralle ollaan menossa.
Viimeisessä paikallislehdessä esiintyi muutama kriitikko, eivät näytä pystyvän muuhun kuin vastuun pakoiluun, kepun seläntaaksemenoon.
Kritiikki ei esittäjältään paljon vaadi,siksi noilta kriitikoilta ei ole näkynyt ja kuulunut mitään sellaista joka veisi kunnan asioita
oikeaan suuntaan.
Oikein pelottaa etukäteen kuinka huonosti voi kunnan asiat olla tämän vaalikauden lopussa. Kuka sen sopan selvittää??? Yksi on kuitenkin varma, veronmaksajat maksaa viulut, jos niitä vielä Teuvalla on.

Anonyymi kirjoitti...

Ei naurata. Melkein itkettää. Viitta on pudonnut. Ovat paljastaneet todelliset karvansa.
Kunnanhallitukseen on vaihdettava kovemmat naamat, puheenjohtajaa myöten. Olavi1.

Anonyymi kirjoitti...

Ei naurata. Melkein itkettää. Viitta on pudonnut. Ovat paljastaneet todelliset karvansa.
Kunnanhallitukseen on vaihdettava kovemmat naamat, puheenjohtajaa myöten. Olavi1.

Anonyymi kirjoitti...

Päättäjät on valittu hoitamaan kaikkien teuvalaisten asioita. Kun on kysymys niin isoista asioista kun lasten kouluista, on päättäjillä oikeus kunnolliseen harkintaan ja erityisen hyvään valmisteluun. Miten muuten voisi tietää/ennustaa, että päätös osoittautuu tulevaisuudessa hyväksi, jos ei kaikkia vaikutuksia ole jo etukäteen mietitty? Ei kai Teuva nyt ole niin syvässä taloudellisessa kriisissä, että muutaman kuukauden valmisteluun ei ole varaa? Onko kouluasiaa pohdittu yhtään lasten kannalta, vai onko nyt laskettu vain euroja? Vasta siinä vaiheessa minä olen pettynyt päättäjiin, jos he suostuvat tekemään päätökset seinää vasten asetettuina, liian tiukalla aikataululla ja yksipuolisen valmistelun perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ei puututa siihen seikkaan, että lehtiä myöten esitetään koulujen laukkauttamisesta syntyviä säästölaskelmia joissa on huomattu monta virhettä ??? Kuka on esimies ko. laskelmien tekijöille ?? Käsitykseni mukaan laskelmat pitäisi ensin korjata ja sitten esittää uudestaan.

Laskelmissa on selviä virheitä tai ei ole huomioitu seuraavia asioita:
- Opettajilla on liikaa oppilaita max. 25 ja eräässä vaihtoehdossa löytyy jopa 40 opp. / opettaja.
- Kuljetuskulut laskettu alakanttiin sillä polttoaineen hinta/palkkakulut nousee koko ajan.
- Lisäksi ei ole huomioitu, että eskarit pitää hakea kotipihalta.
- Erityisopetuksen lisääntymistä ei ole huomioitu (Tutkimusten mukaan erityisopetus on nelikertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana)
Erityisopettajien /erityisluokanopettajien ja koulunkäyntiavustajien määrää joudutaan todennäköisesti lisäämään.
-Vyörytyksiä ei ole huomioitu oikein
-virkoja ei saada vähennettyä niin paljon kuin laskelmat antavat ymmärtää.
-Oppilaita voi siirtyä myös muiden kuntien kouluihin.
- Lisäksi tyhjien koulurakennusten ylläpito tulisi varsin kalliiksi.


Päättäjien tulisi huomioida, että mahdolliset lakkautukset koskevat satoja ellei tuhansia kuntalaisia, jolloin päätösten tulisi olla erittäin hyvin perusteltuja.

Kuntalaissa on maininta, että kuntalaisia tulisi kohdella tasapuolisesti ja jos tästä poiketaan sille pitää olla hyvät perusteet.

Mielestäni tulisi keskittyä nyt lasten /lastenlasten ja vanhusten hyvinvointiin ja tinkiä muista yleensä itsestäänselvyyksinä pidetyistä asioita !!! MOT