torstaina, lokakuuta 22, 2009

Kainuun malli

Lueskelen raporttia rakennemuutoshankkeesta. Reilu vuosi on kulunut siitä, kun UPM ilmoitti ajavansa alas Kajaanin paperitehtaan. Maakunnassa tähän murheelliseen viestiin oli osattu varautua. Suunnitelmia pahimman varalle oli olemassa. Niinpä pystyttiin kahdessa viikossa tekemään Työ- ja elinkeinoministeriölle selkeä esitys yhteensä 26,9 miljoonan euron hankkeista.

Vuodessa tehdasalueelle on syntynyt uusi elinvoimainen yritysalue, Renforsin Ranta, jossa työskentelee noin sata henkilöä. Jos kaikki laaditut sopimukset toteutuvat, alueella työskentelee muutaman vuoden kuluessa yli 400 ihmistä.

UPM:n panostukset alueen jälkihoitoon ovat todella merkittävät. Mittava Työstä Työhön -ohjelma sisältää aktiivista työllistymistä ja uudelleenkoulutusta edistäviä toimenpiteitä yhdessä viranomaisten ja yrityskumppaneiden kanssa. Ohjelmaan yhtiö laittaa kahdessa vuodessa 2,5 miljoonaa euroa. Renforsin Rannan kehittämiseen ja muuttamiseen uuteen yrityskäyttöön sopivaksi UPM on varannut 10 miljoonaa euroa.

Tuloksia näkyy, koska toiminta on ollut ripeää, panostukset merkittäviä ja kansainvälisesti toimiva suuryritys on kantanut yhteiskuntavastuunsa monia kilpailijoitaan paremmin. Olisiko meillä Kainuusta opittavaa?

Ei kommentteja: