maanantaina, lokakuuta 19, 2009

Taloudessa tiukkaa

Taantuma pienentää verotulojamme. Kuten lehdet ovat kertoneet, yhteisöverojen tilitykset ovat voimakkaassa laskussa. Tämä on varsin ymmärrettävää, koska yritykset maksavat veroja tekemästään voitosta, ja näinä aikoina voitot painuvat pieniksi tai peräti pakkaselle. Myös ansiotuloista kertyvät kunnallisverot laskevat. Viimeisimmän arvion mukaan lasku on tänä vuonna noin 2 % ja ensi vuonna vielä 3,5 %.

Kuten arvata saattaa, menot eivät kehity samalla lailla. Oman toiminnan menokasvut olemme saaneet puristettua hyvin pieniksi. Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa, jota liikelaitoskuntayhtymä hoitaa, menopaineet ovat suuret. Kasvuluvut liikkuvat nykyisissä budjettikaavailuissa noin 8 - 9 %:ssa. Pakko niitä on saada tässä tilanteessa pienennettyä. Jospa pääsisimme noin 4 %:iin. Neuvottelemme siitä lähipäivinä.

26.10. kokoontuvalle kunnanhallitukselle olen esittämässä, että tuloveroprosentti nostettaisiin nykyisestä 19,25:stä 19,75:een. Jos hallitus ja valtuusto esityksen hyväksyvät, tuottaa se kunnan kassaan 325.000 euroa vuodessa.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on Teuvalla 0,60, kun lain mukainen alaraja on 0,50. Ensi vuodelle alaraja on nousemassa 0,60:een.

Vakituista asumista koskeva kiinteistöveroprosenttimme on 0,30, kun alaraja puolestaan on 0,22. Alaraja nousee ensi vuonna 0,32:een.

Samaisessa hallituksen kokouksessa esitän, että kiinteistöveroprosenttimme nousisivat 0,70:een ja 0,40:een. Logiikka tässä on se, että kun valtio nostaa alarajoja, me nostaisimme veroprosenttejamme samassa suhteessa. Tuottoa kunnan kassaan näistä muutoksista kertyisi noin 132.000.

Ei kommentteja: