maanantaina, tammikuuta 30, 2023

Luonnon monimuotoisuus

 Illalla kunnanhallitus ottaa kantaa myös luonnokseen kansallisesta monimuotoisuusstrategiasta. Juhlava nimi. Sen toteuttaminen tulee vaikuttamaan paljon suomalaisten elämään. Toimenpiteitä on suunnitelmassa esitetty suuri määrä.


Kyseinen strategia ohjaa luonnon suojelun, ennallistamisen ja hoidon politiikkaa, vaikuttaa kaikilla sektoreilla luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien paineiden pienentämiseksi sekä edistää luontokadon juurisyihin kohdistuvaa kestävyysmurrosta. Uusi strategia laaditaan, koska luontokatoa ei olla saatu pysäytettyä. 


Strategiaa toimeenpaneva kansallinen luonnon monimuotoisuuden toimintaohjelma valmistuu kevään 2023 aikana. Suomen biodiversiteettipolitiikka pohjaa kansalliseen luonnon monimuotoisuusstrategiaan ja toimintaohjelmaan. Kansallisessa luonnon monimuotoisuusstrategiassa huomioidaan kansallisten tavoitteiden lisäksi YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen tavoitteet sekä EU:n biodiversiteettistrategia. Strategiaa täsmennetään lausuntopalautteen ja YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen tulosten perusteella. Tavoitteena on, että strategia valmistuu alkuvuodesta 2023.


Kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä luontokato on pysäytetty ja luonnon monimuotoisuus elpyy. Lisäksi viimeistään strategiakauden lopussa Suomi on luontopositiivinen. Luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavat toimet ovat kokonaisvaikutukseltaan myönteisiä niin, että luonnon monimuotoisuuden tila on vähintään samalla tasolla kuin 2020.


Esitämme kunnanhallitukselle, että strategian ja sen edellyttämien toimenpiteiden  sosiaalinen ja taloudellinen hinta ei saa kohdistua epäoikeudenmukaisesti Teuvan kaltaisten maatalous- ja maaseutupitäjien väestön kannettavaksi. Oikeudenmukainen ja reilu siirtymä edellyttää, että toimenpiteillä on riittävä kompensaatio, jonka hinnan kantaa koko väestö, ei epäsuhteisesti maaseutupitäjien asukkaat. Jos toimenpiteet koetaan epäoikeudenmukaisiksi, voi se vaarantaa koko luonnon monimuotoisuuden vaalimisen työn. 

Ei kommentteja: