tiistaina, tammikuuta 03, 2023

Vuosi 2023, osallisuus

 Hyvää alkanutta vuotta 2023!


Valtuusto hyväksyi parin äänestyksen jälkeen kunnanhallituksen esityksen vuoden 2023 talousarvioksi muutoksitta. Budjetti on pyritty tekemään tiukaksi ja niukaksi, niin kuin viime vuosina on varsin suuri tarve ollut. Epävarmuustekijöitä on nyt paljon maailmantilanteesta paikallisiin kustannuspaineisiin.


Suurin muutos talousarviossa kohdistuu osallisuuden toimialaan. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aloittaessa noin 23 miljoonaa sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia jää pois. Valtionosuuksia ja verotuloja on valtio sitten vastaavasti leikannut budjetin rahoitusosasta. Suuri muutos on myös se, että eläkemenoperusteinen eläkevakuutusmaksu jää vanhassa muodossaan pois. Jatkossa kunnat ja hyvinvointialueet rahoittavat tämän täysin laskennallisin perustein. 


Mitäs muuta osallisuudessa? Kunnan nettisivut uusitaan tänä vuonna. Kuntaviestintää ja kuntamarkkinointia kehitetään. Syksyllä nimetty työryhmä suunnittelee kirjastolle uudisettuja tiloja. Uusi nuorisotila liiketalossa on jo aloittanut toimintansa. Yhdistyksille yhteistä kokous- ja kokoontumistilaa valmistellaan. Osallistuvaa budjetointia jatketaan yhdessä kylien kanssa. Ja eduskuntavaalejakin ollaan taas toteuttamassa.

Ei kommentteja: