perjantaina, tammikuuta 27, 2023

Osallistuva budjetointi 2023

 Teuvalla on kokeiltu osallistuvaa budjetointia vuosina 2019 ja 2020. Vuodelle 2023 on budjettiin varattu 30 000 euron määräraha tähän tarkoitukseen.


Ensimmäisessä kokeilussa vuonna 2019 ideoita haettiin kuntastrategian painotuksen mukaisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuviin hankkeisiin. Ideoita saatiin peräti 47 kappaletta. Kunnan verkkosivuilla toteutetulla äänestyksellä toteutukseen valittiin kävelyreitti jokirannan läheisyyteen.


Vuonna 2020 kohteena olivat ikäihmisiin kohdistuvat hankkeet tai toimenpiteet. 38 idean joukosta toteutukseen äänestettiin ulkokuntosali uimahallin viereen.


Osallistuvasta budjetoinnista on tullut kahdensuuntaista palautetta. Kokeilut on koettu toimiviksi ja osallistaviksi. Ideoiden toimeenpano ja käytännön toteutus puolestaan ovat saaneet aiheellista kritiikkiä. Niin jokirannan reitti kuin ulkokuntosalikin kaipaavat parannuksia. Niitä tehdään tulevana kesänä.


Avoin ideahaku kuluvan vuoden hankkeesta on tarkoitus toteuttaa helmikuussa. Ideoita haetaan lasten, nuorten ja perheiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Näin siis, mikäli kunnanhallitus on ensi maanantain kokouksessa samaa mieltä. Hyvinvointivaliokunta täydennettynä nuorten edustajilla toimii ideoiden esiraatina. Äänestys toteutettavasta hankkeesta on vuorossa loppukeväästä. Valitun idean toteutuksen tueksi kootaan asukasfoorumi. Myös idean esittäjän kanssa toimitaan tiiviissä vuorovaikutuksessa, jotta lopputuloksesta tällä kertaa saadaan hyvä.

Ei kommentteja: